Smaczne, szybkie, łatwe, i z pomysłem – takie są właśnie dania przygotowywane na bazie makaronu. Tak naprawdę każdy, niezależnie od stopnia kulinarnych umiejętności, może przyrządzić sobie danie, które będzie pyszne i w pełni spełni oczekiwania. Jak tego dokonać?

lubella_salatka_makaronowa_z_szynka_i_groszkiem_zdjecie_Sposoby dla „zabieganych”

W ciągłej życiowej gonitwie większości z nas brakuje przede wszystkim… czasu. Makaron idealnie wpisuje się w tryb życia takich osób. Prostota wykonania wraz z krótkim czasem gotowania idealnie sprawdzi się w kuchni stale „zabieganych”. Przykładem dania, którego przygotowanie nie zajmie nam dłużej niż 20 minut jest sałatka makaronowa. Pełnoziarniste kokardki w połączeniu z szynką i groszkiem zaspokoją nawet największy głód, a także będą doskonałą alternatywą dla tradycyjnego obiadu. Smaku naszemu daniu z pewnością doda zielony ogórek oraz aromatyczny szczypiorek. Makaron w tym wydaniu to zatem idealne połączenie szybkości przygotowania, wspaniałego smaku oraz witalności!

Chwila dla smakoszy

Pasta idealnie sprawdzi się również u osób, które uwielbiają spędzać czas w kuchni i eksperymentować z różnymi smakami. Dobór odpowiednich dodatków pozwoli wykreować prawdziwie wykwintne dania. Przykładem potrawy, której przygotowanie zajmie nieco więcej czasu, ale z pewnością zapewni nam jednocześnie wiele satysfakcji i doznań smakowych jest pappardelle
z kaczką i grzybami
. Wykwintne mięso zostało tu skomponowane z sezonowymi darami lasu. Jesień obfituje w wiele wspaniałych składników, których nie sposób nie wykorzystać w kuchni. Świetnym uzupełnieniem potraw powstałych na bazie jesiennych darów natury jest jałowiec – tradycyjna słowiańska przyprawa. W połączeniu z kaczką i makaronem nadaje on im prawdziwie intensywnego aromatu oraz uwydatnia smak pozostałych dodatków.

Słodkie smaki dzieciństwa

Dania makaronowe to również świetny sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa. Zapewne najczęściej były one nam serwowane w wersji na słodko, np. z białym serem lub owocami. Dobrze znane smaki z pewnością przypadną także do gustu naszym pociechom, które tak jak i my, przez lata będą wspominać charakterystyczne dania tego okresu. Nowoczesną wersją pasty przygotowywanej na słodko jest np. zapiekanka z gruszką. W takim przepisie idealnie sprawdzą się gniazda nitki, które świetnie skomponują się ze smakiem owoców i żurawiny.

Przepisy na wszystkie rodzaje wspomnianych dań znajdują się poniżej, ale my zachęcamy także do szukania nowych inspiracji, które pozwolą na odkrycie własnego, 1001 pomysłu na Lubellę. Smacznego!

Sałatka makaronowa z szynką i groszkiem

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: łatwy

Ilość porcji: dla 4 osób

lubella_salatka_makaronowa_z_szynka_i_groszkiem_zdjecie_Składniki:

  • Makaron Lubella Pełne Ziarno Kokardki 400 g
  • 1 duży por
  • Zielony groszek 300 g
  • Szynka wędzona 150 g
  • Zielony ogórek 100 g
  • Czerwona cebula70 g
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta.
  2. Pora myjemy, przecinamy wzdłuż i siekamy na drobne półksiężyce. Szynkę kroimy w średnią kostkę, obranego wcześniej ogórka – w talarki, a cebulę w drobne piórka.
  3. Wszystko składniki mieszamy z makaronem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem, a także posiekanym szczypiorkiem.

Pappardelle z kaczką i grzybami

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: łatwy

Ilość porcji: dla 4 osób

lubella_papardelle_z_kaczka_i_grzybami_Składniki :

  • Makaron Lubella Pappardelle nr 57 400 g
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kaczki
  • Sezonowe grzyby, np. podgrzybki 350 g
  • Śmietana 36% 150 ml
  • Jałowiec 6 ziarenek
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
  2. Z piersi kaczki ściągamy skórę i kroimy w grubsze paski. Cebulę siekamy w kostkę, a grzyby w talarki. Wszystko razem przesmażamy zaczynając od kaczki, a następnie dodając kolejno cebulę i ulubione grzyby. Zalewamy śmietaną i dodajemy jałowiec.
  3. Makaron odcedzamy i łączymy z gęstym sosem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki i cieniutkimi plasterkami surowych grzybów.

Dziecięca zapiekanka z gruszką

Czas przygotowania: 40minut

Poziom trudności: średni

Ilość porcji: dla 4 osób

lubella_dziecieca_zapiekanka_z_gruszka_zdjecie_Składniki:

  • Makaron Lubella Nitki Cięte nr 2
  • 1 kawałek żółtego sera mozzarella, ok. 200 g
  • 250 g żurawiny
  • 4 gruszki
  • Wanilia w proszku, do smaku

Przygotowanie :

  1. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Gruszki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na średniej wielkości cząstki, podobnie postępujemy z mozzarellą.
  2. Przygotowany wcześniej makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie dodajemy pokrojone gruszki i ser. Na koniec posypujemy po wierzchu żurawiną (może być suszona).
  3. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez około 15-20 minut. Danie posypujemy sproszkowaną wanilią, używając do tego niewielkiego sitka i dekorujemy żurawiną.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF