Cykoria – pieczony indyk
Składniki dla 6-8 osób:
- 1 udziec z indyka
- 5 kulek ziela angielskiego CYKORIA
- 2 liście laurowe CYKORIA
- Sól
- 5 kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
- 2 jabłka np. szara reneta
- Garść tymianku CYKORIA
- 2 łyżki stopionego masła lub oliwy
- 1/2szklanki białego, wytrawnego wina
Przygotowanie. Indyka nacieramy solą i tymiankiem z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Obok indyka układamy pokrojone jabłka ze skórką, całość polewamy stopionym masłem, oliwą i winem a następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5h lub kroimy w plastry i grillujemy na tacce ok.10-15 minut z każdej strony. Smacznego!
Więcej przepisów na www.cykoria.pl
Dodaj komentarz