Zgodnie z mottem Żyj niezwyczajnie. Pij odpowiedzialnie, barmani dwóch popularnych warszawskich koktajlbarów, Kita Koguta oraz Pies Czy Suka, pokazują swoim gościom, jak w pełni delektować się smakiem serwowanych drinków. W obu klubach, sygnowanych marką Finlandia® Vodka, do każdego koktajlu, serwowana jest szklanka wody.

1Moda na koktajle trafila do Polski w latach 30. XXw. Barmani oraz miskolodzy początkowo serwowali drinki według zagranicznych receptur. Szybko jednak, w poszukiwaniu nowych, oryginalnych smaków, zaczęli tworzyć własne kompozycje. Koktajle stały się szybko modnym dodatkiem na przyjęciach oraz spotkaniach towarzyskich, wpisując się w ich krajobraz już na stałe. Jak połączyć delektowanie się drinkiem z odpowiedzialnością i zdrowym umiarem? Inspiracją  do dokonywania dobrych wyborów podczas spożywania alkoholu staje się inicjatywa dwóch warszawskich koktajlbarów – Kita Koguta oraz Pies Czy Suka.

Podajemy szklankę wody w momencie, kiedy nasi goście wybierają koktajle z karty. Chętnie wykorzystujemy ten moment, aby opowiedzieć im o inicjatywie i wyjaśnić, po co przepłukujemy kubki smakowe. –  mówi Paweł Hyba z Pure Bar w Pies Czy Suka. Jak wiadomo mamy 5 głównych smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i piąty – umami. Zwracamy uwagę gości na to, że woda pomaga wyczuć smak każdego koktajlu. A pamiętajmy, że w niektórych drinkach możemy wyczuć ich aż pięc jednocześnie.

Inicjatywa podawania szklanki wody do drinków stała się elementem barmańskiego savoir vivre. Wspiera możliwość degustacji różnych koktajli, pozwala delektować się bogactwem smaków i aromatów. Ma również, a według barmanów przede wszystkim, walory edukacyjne, ponieważ dzięki podawanej do drinków wodzie, można dłużej celebrować wspólne chwile z przyjaciółmi.

Produkujemy kilka tysięcy koktajli tygodniowo. Na tym nasza misja się nie kończy. Pragniemy, aby nasi goście spędzili w Kicie czas wyjątkowo, niezwyczajnie. Woda nie tylko oczyszcza kubki smakowe, zmniejsza również ryzyko upicia się, rozkładając naszą alkoholową kondycję równomiernie na cały wieczór i noc. – zaznacza Kuba Kozłowski, który razem z Adamem Grądzielem w 2014 roku założył Kitę Koguta. Tygodniowo rozlewamy do szklanek naszych gości około 300 litrów wody. Podobnie jak popcorn, jest to nasz poczęstunek dla każdego odwiedzającego nasz bar. Staramy się, aby szklanki z wodą zawsze były pełne i choć nie jest to cel, dla którego odwiedzamy bary, argument o dłuższej i lepszej zabawie zawsze trafia do naszych gości. – mówi Kuba Kozłowski.

Więcej informacji można znaleźć na: www.pijodpowiedzialnie.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF