Marco Ghia –  Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

  • Zimną zupę z Awokado
  • Gazpacho

ZIMNA ZUPA Z AWOKADO

  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Poziom: średni

ZIMNA ZUPA Z AWOKADOSkładniki

  • 4 ogórki, obrane, bez nasion i posiekane
  • 2 awokado, obrane i pokrojone na kawałki
  • garść natki pietruszki
  • garść świeżych liści mięty
  • 1 mała cebula, posiekana
  • sok z cytryny
  • 250 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
  • 200 g zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Umyj i osusz warzywa i zioła. Obierz ogórki, awokado oraz cebulę. Wszystkie składniki umieść w malakserze i miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Trzymając robota włączonego, powoli wlewaj wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.

GAZPACHO

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom: łatwy

gazpachoSkładniki

  • 700 g pomidorów
  • 2 ogórki
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 1 łyżka octu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato!

Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF