Zupy na zimno dla ochłody – przepisy Marco Ghia
Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:
- Zimną zupę z Awokado
- Gazpacho
ZIMNA ZUPA Z AWOKADO
- Czas przygotowania: 25 minut
- Poziom: średni
- 4 ogórki, obrane, bez nasion i posiekane
- 2 awokado, obrane i pokrojone na kawałki
- garść natki pietruszki
- garść świeżych liści mięty
- 1 mała cebula, posiekana
- sok z cytryny
- 250 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
- 200 g zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Umyj i osusz warzywa i zioła. Obierz ogórki, awokado oraz cebulę. Wszystkie składniki umieść w malakserze i miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Trzymając robota włączonego, powoli wlewaj wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.
GAZPACHO
- Czas przygotowania: 30 minut
- Poziom: łatwy
- 700 g pomidorów
- 2 ogórki
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 4 kromki czerstwego chleba
- 6 łyżek oliwy extra virgin
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato!
Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Dodaj komentarz