Zupy gotujemy od wieków, bo już w prastarych czasach ludzie poszukiwali smacznych i wygodnych sposobów na zjedzenie warzyw i wykorzystanie kości zwierzęcych. Z biegiem czasu zupy przeszły swoją ewolucję i dziś w dobie mikserów i robotów kuchennych obok tradycyjnych zup klarownych nastała moda na zupy kremy.

Zupa krem ma opinię potrawy niezwykle eleganckiej, dlatego coraz częściej zdobi nasz stół podczas wyjątkowych okazji. Może jednak warto zaprzyjaźnić się z zupą krem na co dzień? Zwłaszcza teraz, gdy mamy łatwiejszy dostęp do sezonowych warzyw jesiennych. Poza sezonem możemy natomiast skorzystać z warzyw wcześniej zamrożonych, z których także przygotujemy pyszne zupy.

Zalety zup kremów to: apetyczny, zazwyczaj intensywny kolor, aksamitna konsystencja, możliwość wykorzystania różnorodnych warzyw i łączenia ich ze sobą, prostota przygotowania oraz właściwości rozgrzewające. Ach, i przecież jeszcze powód najważniejszy – jak one pysznie smakują! Jest coś wyjątkowego w talerzach wypełnionych jednolitym gorącym kremem. Dodatkowo taka gęsta zupa stwarza szerokie możliwości dekoracji – na powierzchni z łatwością ułożymy zieleninę lub „narysujemy” wzór odrobiną jogurtu. Poniżej kilka sposobów na to, jak przygotować zupy kremy pełne głębokiego smaku. Swoje ulubione przepisy zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Pożywna zupa dla prawdziwego faceta

Zupa krem, nie wiedzieć czemu, zyskała sobie opinię wyjątkowo kobiecego dania. Być może ze względu na delikatność i lekkość zupy albo jej estetyczny, cieszący oko wygląd na talerzu. Nie można jednak zapominać, że zupa krem jest z definicji bardzo gęsta, pożywna i uczucie sytości wywoła także u mężczyzny. Na jej kremową konsystencję może składać się całe mnóstwo warzyw, do których można przecież dorzucić mięso. Na pewno nikt nie będzie głodny po zjedzeniu talerza Gęstej kartoflanki, która swój wyjątkowy smak zawdzięcza wędzonemu boczkowi, ziemniakom oraz bukietowi pysznych warzyw. Poniżej szczegółowy przepis szefa kuchni Knorr:

czas przygotowania: 90 minut

ilość porcji: 4

Gesta kartoflankastopień trudności: łatwe

Składniki:

– 175 g wędzonego boczku,

– 1 por,

– 1 kostka Rosołu wołowego Knorr,

– 1 średniej wielkości cebula,

– 750 ml bulionu,

– 250 ml śmietany,

– 1 średnia marchewka.

Przygotowanie:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Cebulę i ziemniaki obierz. Następnie pokrój je w kostkę i połącz z boczkiem. Smaż 10 minut na małym ogniu.
  3. W międzyczasie obierz pozostałe warzywa i pokrój je w kostkę. Razem ze składnikami z patelni wrzuć je do wysokiego garnka i zalej bulionem.
  4. Przypraw majerankiem, dodaj kostkę Knorr i gotuj przez 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  5. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera.
  6. Zagęść potrawę śmietaną, jeszcze raz zagotuj i podawaj.

Warzywa dla niejadków

Zupa krem to nie tylko idealny obiad dla dorosłych. Przygotowana dla naszych dzieci może stać się przełomowym sposobem na przemycenie w czasie obiadu warzyw. Doskonale zmiksowana zupa pozwala dziecku zapomnieć, z czego była zrobiona. Jej gęsta konsystencja pozwala ułożyć na powierzchni wzorek, np. wąsy kota zrobione z jogurtu naturalnego lub szczypiorku. Zupy kremy kuszą naszych najmłodszych również kolorem – bo zazwyczaj występują w pięknych apetycznych barwach, m.in. pomarańczowym, żółtym czy czerwonym – zrobione z dyni, papryki, pomidorów. Dodatkową kartą przetargową podczas negocjacji „jeść, czy nie jeść” są uwielbiane przez wszystkie dzieci grzanki. Poniżej przepis na Zupę krem z selera, a w niej nie tylko tytułowy seler, ale również marchewka, pietruszka i por.

czas przygotowania:60 minut

ilość porcji: 4

Kremowa zupa selerowastopień trudności: łatwe

Składniki:

– 1 kg porcji rosołowej,

– 1 kostka Rosołu z kury Knorr,

– 1 duża marchewka,

– 1 duża pietruszka,

– 1 por,

– 1 średniej wielkości seler,

– 2 duże ziemniaki,

– ziele angielskie,

– 2 liście laurowe,

– 4 ziarna białego pieprzu,

– 2 litry wody,

– śmietana.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki przełóż do garnka (prócz śmietany), zalej 2 litrami wody, gotuj na wolnym ogniu.
  2. Wyjmij mięso, przyprawy i marchewkę z garnka.
  3. Rosół zmiksuj z pozostałymi w nim warzywami.
  4. Zupę dopraw kostką Knorr i zapraw śmietaną.

Lekko słodki smak – lubi go każdy

Przyrządzając zupy kremy, możemy wykorzystywać wiele składników, eksperymentując ze smakiem potrawy. Możemy zupę przyrządzić na słodko albo też z nutą ostrej papryki. Dla wielbicieli łagodnych smaków, idealna okaże się np. zupa z dyni z mleczkiem kokosowym. Piotr Murawski proponuje tez inną kremową kompozycję – duet marchewki z migdałami. Efekt? Palce lizać! A oto przepis:

czas przygotowania: 60 minut

ilość porcji: 8

Zupa krem z marchewki i migdałówstopień trudności: łatwe

autor: Piotr Murawski

Składniki:

– 4 marchewki,

– 2 cebule,

– 2 ziemniaki,

– 1 ostra papryka,

– 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr,

– 200 ml soku pomarańczowego,

– migdały w plastrach,

– odrobina cynamonu,

– łyżka curry,

– 2 ziarna kardamonu lub szczypta zmielonego kardamonu,

– szczypta mielonych goździków,

– 2 łyżki miodu,

– 1 średnia cytryna,

– 50 ml oleju słonecznikowego,

– 200 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w piórka. W garnku rozgrzej olej, podsmaż na nim warzywa, przypraw (dodaj curry, ostrą paprykę, cynamon, kardamon i goździki). Wszystko smaż przez chwilę, zalej wodą. Zupę gotuj przez 40 minut (do momentu, gdy warzywa się rozgotują).
  2. Następnie dolej do dania sok pomarańczowy i plastry cytryny. Wrzuć 2 kostki Rosołu Knorr. Zmiksuj zupę blenderem.
  3. Dodaj 2 łyżki miodu. Możesz też doprawić zupę solą. 
  4. Migdały podsmaż na suchej patelni. Krem marchewkowy serwuj z kleksem śmietany bądź jogurtu oraz migdałami. 

Łatwość przygotowania

Najciekawsze jest to, że taka wyrafinowana potrawa nie potrzebuje wielkich nakładów pracy. Wręcz przeciwnie – jest bardzo prosta w przygotowaniu. Oto kilka praktycznych porad od szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego:

  • Wystarczy przygotować bulion, obrać i ugotować warzywa (w tymże bulionie), a następnie całość zmiksować i odpowiednio doprawić.
  • Jeśli Twoje dziecko wykazuje zainteresowanie gotowaniem, koniecznie zaangażuj je w krojenie i obieranie warzyw – najmłodsi będą mieli z tego powodu mnóstwo frajdy.
  • Najbardziej polecane do zup kremów warzywa to: dynia, marchew, papryka, seler, por, ziemniaki, pomidory.
  • Aby mieć pewność, że bulion jest odpowiednio aromatyczny i przyprawiony, do jego przygotowania warto użyć kostki rosołowej Knorr, która szybko i wygodnie stworzy idealną bazę pod zupę krem.
  • Możesz podawać zupę z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym – do zrobienia grzanek użyj np. pełnoziarnistego pieczywa.
  • Możesz doprawić zupę do smaku jogurtem, śmietaną lub masłem, ale świetnie będzie też smakowała bez tych dodatków, jeśli tylko przygotowana jest na bulionie.
  • Pamiętaj o wyrazistych przyprawach, np. imbirze do zupy dyniowej lub bazylii do zupy pomidorowej.
  • Kremy idealnie wyglądają w eleganckich talerzach lub miseczkach.

Więcej przepisów na pyszne zupy kremy znajdziemy na www.przepisy.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF