Żubrówka to znana na całym świecie legendarna polska wódka – jedyna w swoim rodzaju marka z blisko 500-letnią tradycją. O jej wyjątkowości decyduje szczególne miejsce, z którego się wywodzi oraz zakorzeniony w historii sposób jej wytwarzania.

CEDC_ŻUBROWKA ZŁOTA_500ml_packshotPół tysiąclecia tradycji

Początki historii polskiego gorzelnictwa sięgają XIV wieku, gdy na tronie Polski zasiadał Kazimierz Wielki. Według podań, to za czasów jego panowania polscy alchemicy po raz pierwszy opanowali sztukę destylacji wódki. Polska jako kraj bogaty w naturalne składniki – czystą wodę i dorodne plony zboża, okazała się doskonałym miejscem dla rozwoju produkcji wódki. Jej jakość i popularność szybko rosła; z czasem do wódek zaczęto dodawać inne składniki

W wydanym w Krakowie w 1534 roku zielniku autorstwa Stefana Falimirza, jeden z rozdziałów poświęcony został sztuce destylacji. Falimirz pisze „o destylacji wódek z ziół”, podając około 70 przepisów, m.in. na wódkę aromatyzowaną ziołami i trawami, które można było również spotkać w Puszczy Białowieskiej. Powszechnie wierzono, że dzięki takiemu połączeniu powstaje wódka dodająca pijącym siły, wytrzymałości i witalności.

Do połowy XVI wieku wódki o charakterze podobnym do Żubrówki były wódkami lokalnymi, szczególnie chętnie destylowanymi na kresach wschodnich ówczesnej Rzeczpospolitej. W XIX wieku Żubrówkę wytwarzał w Gnieźnie Bolesław Kasprowicz. To właśnie  Kasprowicz, który wprowadził również na rynek markę wódki Soplica, zgłosił znaki towarowe Żubrówki w niemieckim urzędzie patentowym: nazwa została zarejestrowana w grudniu 1894, a znak we wrześniu 1910 roku.

Oficjalna receptura obecnie dostępnej Żubrówki została opracowana w 1953 roku przez J. Dubińskiego, polskiego eksperta zajmującego się produkcją alkoholi wysokoprocentowych. W 1999 roku wyłączne prawa do znaku towarowego Żubrówka​ otrzymał Polmos Białystok. To właśnie białostocki producent, należący dzisiaj do światowej grupy alkoholowej CEDC, jest jedynym legalnym wytwórcą Żubrówki w Polsce.

Prosto z Puszczy Białowieskiej

Puszcza Białowieska jest jednym z ostatnich zachowanych obszarów lasów pierwotnych, które rozciągały się niegdyś w północno-wschodniej Europie. Do dziś można w niej podziwiać bogaty starodrzew lip i dębów, których wiek dochodzi nawet do 600 lat. Występuje tu także żubr; największe z żyjących na naszym kontynencie dzikich zwierząt. Obecnie w Puszczy Białowieskiej żyje 550 żubrów. Przez wieki polscy królowie organizowali w tym miejscu wystawne polowania, wokół których narosły legendy; dziś gatunek ten jest objęty całkowitą ochroną.

Źdźbło inny smak

Tereny wokół Białowieży to atrakcja turystyczna, skłaniająca do podziwiania, inspiracji i wielu odkryć. To zarazem jedno z nielicznych miejsc, w których rośnie magiczny składnik Żubrówki Bison Grass, czyli trawa żubrowa.

Na pierwszy rzut oka trawę żubrową niezwykle trudno odróżnić od normalnej trawy. Ta mierząca ok. 20 cm roślina jest najlepiej widoczna przed świtem, zanim Puszcza w pełni obudzi się do życia. Hierochloe odorata i Hierochloe australis, czyli dosłownie „pachnąca święta trawa”, jest od wieków doceniana ze względu na swoje właściwości aromatyczne. W środku lata jej zapach jest niezwykle głęboki, migdałowo-waniliowy, co sprawia, że żubry nie mogą mu się oprzeć.

Zebranie i przygotowanie źdźbła trawy żubrowej do produkcji Żubrówki to pracochłonny i długotrwały proces, którego tajniki są przekazywane z pokolenia na pokolenie wśród mieszkańców – potomków rodzin, które przez setki lat żyły w ekologicznej harmonii z Puszczą Białowieską.

Sezon na trawę żubrową trwa od kwietnia do września. Po dziesiątkach lat zbierania trawy żubrowej, mieszkańcy okolic Białowieży, którzy sztuki tej uczyli się od swoich rodziców i dziadków, potrafią wyczuć jej zapach trawy wędrując po puszczy. Gdy uda im się wyczuć ten zapach, szukają najwyżej położonych punktów w lesie, ponieważ trawa żubrowa rośnie zazwyczaj na wzniesieniach, co pozwala jej pierwszej chwytać promienie słońca, gdy topnieje zimowy śnieg. Zbieracze ścinają trawę tępym nożem pod kątem 45°, aby stymulować odrastanie trawy w następnym roku. Zebrana w ten sposób trawa trafia następnie na nieizolowane poddasza, gdzie jest rozkładana do suszenia.

Następnie, trawa żubrowa zostaje poddana sortowaniu i podcinaniu. Pracownicy sortują ręcznie każde źdźbło, wybierając te, które spełniają ściśle określone parametry i mogą zostać wykorzystane w produkcji Żubrówki: do pozyskania esencji tego trunku lub trafiając jako ozdoba do butelek.
Na koniec, do każdej butelki, dodawane jest bowiem ręcznie jedno źdźbło trawy żubrowej. Pełny proces produkcji Żubrówki zajmuje co najmniej 60 dni.

Warto pamiętać, że trawa żubrowa jest objęta częściową ochroną, jako gatunek narażony na wyginięcie – dlatego, aby ją legalnie zbierać, niezbędny jest specjalny certyfikat. Jedynym zakładem w Polsce uprawnionym do produkcji oryginalnej Żubrówki z trawą żubrową jest zakład CEDC w Białymstoku.

Nasze dobro eksportowe… i narodowe

Żubrówka jest jedną z najlepiej rozpoznawanych polskich marek na świecie, trafiła do konsumentów w ponad 70 krajach – m. in. w USA, Japonii, Australii, Francji, Wielkiej Brytanii, czy Niemczech. Marka jest w tej chwili dostępna w trzech wariantach, które różnią się smakiem, ale łączy je wspólne pochodzenie i tradycja:

  • Żubrówka Bison Grass to unikalna, aromatyczna, wytrawna wódka smakowa produkowana z najwyższej jakości ziaren zbóż  i maceratu z trawy żubrowej.  W Europie Żubrówka Bison Grass jest uznawana za jedną z najlepszych wódek smakowych, choć niektórzy twierdzą, że nie jest
    to wódka smakowa, lecz… wódka ze smakiem, który jest  uwydatniany w procesie macerowania trawy żubrowej. Ekstrakt jest następnie mieszany w odpowiednich proporcjach z wódką, do momentu uzyskania pożądanego smaku i jasnozielonej barwy. Macerat trawy żubrowej dojrzewa w dębowych beczkach przez wiele tygodni. Na koniec do każdej butelki dodawane jest dekoracyjne źdźbło trawy podkreślające naturalne pochodzenie jej wyjątkowego smaku.
  • Żubrówka Biała to krystalicznie czysta wersja Żubrówki. Naturalne pochodzenie oraz zastosowanie najnowszych technologii produkcyjnych, jak proces sześciokrotnej destylacji oraz unikalna platynowa filtracja, zapewniają tej czystej wódce wyjątkowo łagodny smak.
  • Żubrówka Złota, to słodko-gorzka nowość, najmłodsza wśród Żubrówek. Sekret tej wódki smakowej tkwi w naturalnych składnikach pochodzących z samego serca Puszczy Białowieskiej: korze dębu oraz polskich, leśnych ziołach i owocach. Żubrówka Złota, to prawdziwa wódka
    o zawartości alkoholu 37,5% – idealna do picia w kieliszkach bez dodatków lub na lodzie. Żubrówka Złota reprezentuje segment wódek słodko-gorzkich, największej kategorii smakowej na rynku. Nowa Żubrówka zyskała uznanie konsumentów podczas licznych badań poprzedzających wprowadzenie na rynek. Jej bursztynowa barwa oraz bogaty smak, bez wątpienia trafia w gusta wielbicieli słodko-gorzkich alkoholi.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF