W sobotę, 25 sierpnia w restauracji Atelier Amaro odbyła się ekskluzywna kolacja dla najlepszych szefów kuchni świata. Niezwykłym daniom towarzyszyła Żubrówka.

Kolacja dla czołówki światowych mistrzów kuchni była inicjatywą Wojciecha Modesta Amaro – właściciela i szefa kuchni restauracji Atelier Amaro. Osobiście stworzył on menu wieczoru oraz wraz ze swoim zespołem przygotował unikalne atrakcje kulinarne. Był również autorem pomysłu oprawy muzycznej i elementów dekoracyjnych uświetniających spotkanie.

Podczas spotkania mocno podkreślono polską kuchnię i kulturę. W związku z tym, w dwóch z potraw, które zostały zaserwowane gościom znalazła się Żubrówka. Sarna w kawie żołędziowej z sosem z kory dębu i siana łąkowego z sękaczem zawierała domieszkę Żubrówki Bison Grass, natomiast grasicę z karczochami i pestkami dyni, doprawionej emulsją z karczochów i oliwą z pestek dyni, z kwiatami nasturcji wzbogacono Żubrówką Paloną.

Marka Żubrówka towarzyszyła też gościom jako jedyny serwowany tego dnia mocny alkohol. Oryginalna Bison Grass oraz Biała podawane były w postaci wykwintnych koktajli. Goście mieli również okazję spróbować dostępnej jedynie w Polsce Żubrówki Palonej, która jest produktem o unikalnym, nieporównywalnym do innych wódek kolorowych smaku.

„Wybór produktów, do przygotowania tak wykwintnych dań był niewątpliwie bardzo trudny. Najlepsi kucharze świata doceniają jedynie w pełni zharmonizowane, doskonale zbalansowane smaki i zapachy, dlatego każdy najdrobniejszy element dań musiał być perfekcyjny. To, że znalazło się wśród nich miejsce dla Żubrówki Bison Grass – marki o wiekowej tradycji i światowej renomie – jest dla nas ogromnym wyróżnieniem oraz potwierdzeniem najwyższej jakości naszej marki.” – mówi Paweł Gręda-Szarzyński, Kierownik marki Żubrówka.

Kolacja w Atelier Amaro jest związana z wizytą światowej sławy szefów kuchni w Polsce, w ramach platformy „Cook It Row”. Potrwa do 30 sierpnia b.r. W projekcie biorą udział: Albert Adrià (41º/ Tickets) z Hiszpanii, Iñaki Aizpitarte (Le Chateuabriand) Pascal Barbot (L’Astrance) Mauro Colagreco (Mirazur), Alexandre Gauthier (La Grenouillère) i Petter Nilsson (La Gazzetta) z Francji, Claude Bosi (Hibiscus) z Wielkiej Brytanii, Kobe Desramaults (In de Wulfz) z Belgi, Magnus Nilsson (Faviken) ze Szwecji, Daniel Patterson (Coi) z USA, René Redzepi (Noma) z Danii, Ana Roš (Hiša Franko) ze Słowenii, Davide Scabin (Combal.Zero) z Włoch oraz Ben Shewry (Attica) z Australii i Wojciech Modest Amaro (Atelier Amaro).

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF