Królewskie bakalie – miechunka peruwiańska, znane też jako physalis – od wieków uprawiane są w słonecznych rejonach Ameryki Południowej. Owoce zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale również nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi. Ich smak dostrzegli już starożytni Inkowie, którzy specjalizowali się w uprawie tej rośliny i wykorzystywali jej drogocenne właściwości w leczeniu. Do Europy, te egzotyczne owoce dotarły w XVII w. Dziś dodawane są do dań zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej.

1Ameryka Południowa – ojczyzna Złotych owoców

Miechunka, od wieków uprawiana jest na nasłonecznionych stokach górskich. Wywodzi się z Ameryki Południowej – jej pola uprawne znajdują się przede wszystkim w Wenezueli, Kolumbii, Peru, Ekwadorze i Boliwii. Ze względu na swój intrygujący kształt i właściwości nazywana jest złotą jagodą Inków, wiśnią peruwiańską, rodzynkiem brazylijskim, jagodą inkaską lub złotą jagodą. Można się też spotkać z określeniem topo-tono. Co ciekawe, dopiero w  końcu XVIII wieku ta drogocenna roślina została sprowadzona do Europy. Początkowo wyłącznie w celach… ozdobnych!

2Złoto dla zdrowia

Lecznicze właściwości Złotych owoców, docenione zostały już przez starożytnych Inków. Współcześnie jeszcze bardziej zwracamy uwagę na składniki odżywcze inkaskiego skarbu, który należy do najbardziej wartościowych suszonych owoców (Superfruits). Dzięki swoim właściwościom, te małe złociste kuleczki są skarbnicą zdrowia. Miechunka dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Dzięki zawartości witaminy C, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Wysoka zawartość witaminy C wpływa również na zwiększenie przyswajalności żelaza, którego miechunka jest znakomitym źródłem. Wysoka zawartość potasu, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Natomiast wysoka zawartość tiaminy, pozwala dbać o dobrą kondycję serca oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego.

3Sekret ukryty w maleńkich pestkach

Miechunka peruwiańska jest naturalnym antyoksydantem i naturalną multiwitaminą, dzięki czemu doskonale, sprawdzi się jako bomba witaminowa, którą chcemy wzbogacić naszą dietę. Złote owoce pozytywnie wpływają na pracę naszego serca, mózgu i poprawiają stan naszych mięśni. Miechunka to bogactwo składników odżywczych. Czy wiesz, że w 100 g tych złotych owoców mieści się więcej potasu niż w 3 bananach? Złote owoce posiadają również wysoka zawartość błonnika dzięki czemu pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit. Już 100 g miechunki, posiada więcej błonnika niż 100 g śliwek, dlatego złote owoce mogą być idealną przekąską w ciągu dnia. Dodatkowo miechunka wpływa pozytywnie na pracę nerek i poprawiają wydalanie mocznika i kwasu moczowego. Jest również doskonałym źródłem żelaza. Owoce są poddawane procesowi naturalnego suszenia na słońcu, co pozwala na zachowanie pełni wartości odżywczych.

Urozmaicenie w Twojej kuchni

Słodko-kwaśny smak miechunki z cierpką nutą pozwala na urozmaicanie wielu dań. Jest ona doskonałym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów, a ze względu na swój niepowtarzalny smak sprawia, że każde danie będzie wyjątkowe. Owoce dodane do owsianki lub musli, staną się idealnym uzupełnieniem pożywnego śniadania. Złote owoce z powodzeniem możemy stosować w sałatkach, a dodane do mięs np. jako składnik farszu, wzbogaci ich smak. Nie zapominajmy również o słodkich deserach, którym ten złoty owoc nada wyrafinowanego i intrygującego smaku. Miechunka, to również idealna forma zdrowej przekąski w pracy, w domu czy na wycieczce.

Chutney z suszoną miechunką

Wyrazisty w smaku, słodko-kwaśny z dobrze wyczuwalną ostrą nutą, stanie się idealnym dodatkiem do domowych pasztetów, serów lub pieczonych mięs.

Składniki:

  • 41 czerwona cebula
  • 120 g Złotych owoców Bakalland
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka chili
  • pół łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny

Złote owoce wkładamy do małego rondelka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, do momentu aż zmiękną. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy cebula zeszkli się dodajemy miękkie Złote owoce (razem z wodą, w której się gotowały), imbir, chili i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż połączą się i utworzy się z nich gęsta konfitura. W czasie duszenia jeśli widzimy taką potrzebę, możemy podlać składniki wodą lub doprawić do smaku sokiem z cytryny. Gotowy chutney zostawiamy do wychłodzenia. Podajemy jako dodatek do pasztetów, serów i mięs. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF