Składniki na 2 porcje:

  • 1 torebka Ryżu Basmati marki Britta
  • 250 g krewetek królewskich
  • 2 łyżki imbiru marynowanego
  • 2 łyżki soku z imbiru
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sos tabasco
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 limonka
  • gałązki kolendry
  • sól i pieprz do smaku

zlociste_krewetki_krolewskie_w_sosie_imbirowymSposób przygotowania:

Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie
z oliwek przez około minutę z każdej strony.

Sos: Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko.

Ryż marki Britta ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką
i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.britta.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF