Zimą często narzekamy na brak energii. Organizm stara się sprostać naszym wahaniom nastroju i w związku z tym często traci mnóstwo składników odżywczych i wspomnianej energii. Jak poradzić sobie z utratą witamin i minerałów? Z pomocą przychodzą pożywne, zdrowe i przede wszystkim pełne cennych wartości odżywczych orzechy od Bakalland.

1Sekrety orzechów laskowych

Orzech laskowy to znakomite źródło witamin E i B1, które skutecznie pomogą nam uporać się ze stresem. Codzienna porcja tych orzechów pomoże utrzymać wysoki poziom magnezu, potasu oraz żelaza, które odgrywają jedną z głównych ról w funkcjonowaniu układu nerwowego. Korzystnie wpływają tym samym na nasze samopoczucie. Dzięki zawartości cynku jednocześnie podniosą naszą odporność i pomogą zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

Oklaski dla orzechów włoskich

Tych orzechów nikomu nie trzeba przedstawiać. Jedzone zimą uzupełnią niedobory magnezu oraz witaminy B1. Dzięki nim zwalczymy zimową chandrę oraz zniwelujemy skutki stresu. Dzięki dużej zawartości witaminy B6, zmniejszają ryzyko anemii. Jedzenie 3 sztuk dziennie pokryje dobowe

zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Widać zatem, że orzechy włoskie to idealna zimowa przekąska.

Orzechy nerkowca – coś więcej niż tylko smak

Orzechy nerkowca mają grono wiernych wielbicieli z racji na niepowtarzalny smak. Jednocześnie cechują się dobroczynnym wpływem na nasze samopoczucie oraz układ nerwowy. Są bogatym źródłem witaminy B6, która wspomaga przyswajanie magnezu. Zawierają cynk i miedź, które zimą zadbają o kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. W nerkowcach można znaleźć też fosfor i mangan. Te pierwiastki odpowiadają z kolei za dobry stan naszych kości. W czasie zimy warto mieć przy sobie paczkę tych orzechów.

Brazylijskie klimaty w środku zimy

Gdy myślimy o Brazylii mamy przed oczami karnawał i słońce. Brazylia kusi jeszcze jedną rzeczą – orzechami. Są źródłem selenu, pierwiastka, który wspomaga działanie tarczycy oraz układu odpornościowego. Orzechy brazylijskie zawierają także dużą ilość manganu oraz miedzi, które doskonale utrzymują prawidłowy poziom metabolizmu energetycznego.

Mini orzechy maxi korzyści

Niepozorne orzechy pinii oraz pistacje są bogate w witaminę E, która chroni nasz organizm przed stresem. Dzięki dużej zawartości miedzi pistacje i orzechy pinii przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz chronią nasz układ nerwowy. Te drobne orzechy sprawdzą się jako zimowa przekąska w pracy ponieważ są bogate w magnez, który zmiesza uczucie senności i zmęczenia.

Brat orzechów włoskich

Orzechy pekan swoim wyglądem i smakiem przypominają orzechy włoskie. Będąc zimową przekąską przyczynią się do wzmocnienia kości oraz zadbają, by nie opuściła nas energia. To wszystko dzięki zawartości manganu oraz miedzi. Orzechy pekan są też źródłem żelaza, którego niedobór w okresie zimowym może doprowadzić do anemii.

Migdałowa moc

Migdały to nie tylko wspaniały dodatek do deserów i ciast, ale idealna zimowa przekąska. Są bogactwem magnezu oraz witaminy E, które w naszym organizmie odpowiedzialne są za stabilizowanie poziomu energii oraz funkcjonowanie układu nerwowego. W czasie zimy migdały powinny być spożywane przez pasjonatów sportów zimowych. Są źródłem manganu i fosforu, który dba o kości i tkanki łączne.

Orzechy powinny być nieodłącznym elementem każdej diety, a szczególnie tej zimowej. To zimą mamy obniżoną odporność, mniej energii oraz szybko tracimy składnik odżywcze. Orzechy w zdrowy i smaczny sposób pomogą nam dotrwać do wiosny.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF