Winogrona zbiera się w grudniu, przy -9°C. Większość wody zawartej w jagodach jest już zamarznięta, stąd ograniczona ilość soku przy jednocześnie dużej koncentracji cukru, kwasów i aromatów. Właśnie dlatego Marani SatrapezoIcewineRkatsiteli ma niezwykle przyjemny, słodki, owocowy smak, przywodzący na myśl najmilsze, wakacyjne wspomnienia.

marani_satrapezo_icewine_rkatsiteliTen pierwszy gruziński biały icewine powstaje z jednej z najpopularniejszych w Gruzji odmian winogron – Rkatsiteli – pochodzących z winnicy Kondoli w regionie KAKHETI.

Limitowana jakość

Już po zebraniu owoce są ręcznie sortowane, a następnie łagodnie tłoczone w prasie koszowej. Następnie umieszcza się je w nierdzewnych stalowych kadziach, gdzie przez dwa miesiące fermentują w kontrolowanej temperaturze 16-18°C.Kolejny etap produkcji to sześciomiesięczna stabilizacja w temperaturze 0°C. Na końcu tego etapu wino jest delikatnie filtrowane i butelkowane. Po rozlaniu do butelek dojrzewa jeszcze przez sześć miesięcy, aby osiągnąć optymalny aromat, smak oraz barwę. Produkcja jest limitowana: z jednego zbioru powstaje tylko siedem tysięcy butelek o pojemności 0,375 l.

Słodkie tropiki

Pierwsze wrażenie po skosztowaniu Marani Satrapezo Icewine Rkatsiteli to uczucie świeżej słodyczy z wyczuwalną skórką cytrynową w tle. Zrównoważony smak wina pozostawia po sobie długie, przyjemne wspomnienie. Aromat to przede wszystkim owoce tropikalne: brzoskwinia, banan, cytryna, ananas, nektarynka, skórka pomarańczy. Całości dopełnia piękny, jasnozłoty kolor z mieniącym się odcieniem srebra. Marani Satrapezo Icewine Rkatsiteli najlepiej podawać jako aperitif lub do deserów. Wybornie smakuje w połączeniu z sernikiem.

Cena: 105 zł
Butelka: 0,375 l

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF