Gdy na zewnątrz zimno i ponuro, próbujemy na różne sposoby poprawić sobie humor. O tej porze roku mamy szczególną ochotę na rozgrzewające i sycące dania, które dodadzą energii na resztę dnia. Aromatyczna zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem, to doskonała propozycja na zimowy obiad.

Aromatyczne, sycące zupy często pojawiają się we wspomnieniach kuchni, jaką przygotowywały nasze mamy i babcie. Gdy z dużego garnka unosiła się gorąca para, cały dom wypełniał zapach kompozycji warzyw, przypraw i mięs. Pyszne zupy od zawsze kojarzyły się z tradycyjnym, rodzinnym obiadem. Smakowite, proste w przygotowaniu – warto gotować je każdego dnia. Rozgrzewają, dostarczają wartościowych składników i stawiają na nogi.

Na sezon zimowy PROSTE HISTORIE proponująprawdziwą eksplozję smaków! Aromatyczna Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, chrupiących grzanek i sera, to prosty sposób na przepyszny lunch czy rozgrzewający obiad po całym dniu spędzonymw pracy.

Dzięki PROSTYM HISTORIOM, prawdziwie domowe aromaty w kilka chwil zagoszczą w twojej kuchni, a wyjątkowy smak rozgrzewającej zupy nastroi pozytywnie – na przekór zimowej aurze za oknem!

Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem

zupa cebulowa z białym winemSkładniki:

  • 1 opakowanie Zupy cebulowej z grzankami PROSTE HISTORIE
  • 4 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 150 ml białego wina
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Ser typu gruyere
  • Cukier
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

4 średnie cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu pilnując, aby zeszkliła się na złoto. Pod koniec dodaj sól, cukier, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, a następnie podlej kieliszkiem 150 ml białego wina. Duś całość przez 2 minuty. Do 1,5 litra gotującego się bulionu dodaj 4 liście laurowe, zgniecione2 ząbki czosnku. Wrzuć zamrożoną Zupę cebulową PROSTE HISTORIE oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dopraw solą, pieprzem, następnie serwuj z drobno startym serem typu gruyere. Na końcu posyp zupę grzankami odświeżonymi na gorącej patelni.

56_zupa-cebulowa_nowa-siatka_wizualizacjaWięcej Inspiracji kulinarnych prostehistorie.com.pl

Zupa cebulowa z grzankami PROSTE HISTORIE to aromatyczna kompozycja warzyw: cebuli, marchewki, pora i selera. Doskonała propozycja na mroźne, zimowe dni. Smak zupy podkreśla smażona cebulka, a zapakowane w oddzielnej saszetce chrupkie grzanki dodatkowo wzbogacają smak zupy.

Gramatura: 450 g

Cena: 4,09 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF