Teraz, gdy temperatury spadają poniżej sera, a zanim wyjdziemy z domu, zakładamy nasze najcieplejsze kurtki i płaszcze, coraz chętniej jemy ciepłe, pożywne dania mięsne, m.in. dania duszone. Jak je przygotować? Oto kilka porad szefa kuchni oraz sprawdzone przepisy.

Podczas długiej i powolnej obróbki termicznej, jaką jest duszenie, mięso kruszeje i mięknie, dzięki czemu wspaniale rozpływa się w ustach. Przypomina nam domowe obiady, gdy babcia lub mama przygotowywały „mięsko z sosem”, czyli m.in. bitki, zrazy lub gulasz. Dania duszone są dość wdzięczne w przygotowaniu, gdy tylko stosujemy się do kilku prostych wytycznych

Porady szefa kuchni

Poniższy prosty zestaw zasad przygotował Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

  • mięso przed duszeniem warto obtoczyć w mące i delikatnie podsmażyć, aby zamknęły się jego pory i zatrzymały wewnątrz soki mięsne,
  • mięso wołowe wymaga dłuższej obróbki, wieprzowe plasuje się pośrodku, jeśli chodzi o czas potrzebny na jego zmiękczenie, natomiast najdelikatniejszymi mięsami, które będą gotowe najszybciej, jest cielęcina i drób,
  • w procesie duszenia można eksperymentować z mniej popularnymi mięsami takimi jak dziczyzna, sarnina oraz baranina,
  • w przypadku mięsa wieprzowego, najlepiej smakują duszone: schab, karkówka, szynka,
  • partie wołowiny najbardziej polecane do duszenia to: mostek, karkówka, udziec, łata, szponder oraz mięso z goleni,
  • do dań duszonych pysznie smakuje puree ziemniaczane – można je uatrakcyjnić, do mleka i masła dodając szczyptę słodkiej papryki.

Gęsty sos i ciepłe kolory

Dobrze zdajemy sobie sprawę, że mięso duszone smakuje nam jesienią i zimą bardziej, ale spróbujmy odpowiedzieć na pytanie, czemu właściwie tak się dzieje? Pierwszym powodem jest tak lubiany przez wszystkich sos: gęsty, o kremowej konsystencji i ciepłym kolorze. Jest idealny dla zmarzniętego żołądka, doskonale rozgrzewa swoją temperaturą, ale również wyrazistym smakiem.

Aby doświadczyć tych zalet na własnym podniebieniu, można przygotować ulubione mięso np. w sosie pomidorowym. Na początek wypróbujmy mięso drobiowe, np. mięso z indyka, i przygotujmy Pulpety z indyka w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem, a sos ozdobić odrobiną zieleniny, np. koperku lub pietruszki.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 0Czas: 45 minut

Ilość osób: 4 osób

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z indyka – 500 gramów
  • Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr – 1 sztuka
  • jajka – 2 sztuki
  • bułka pszenna – 1 sztuka
  • woda – 0.5 litra
  • mleko do namoczenia bułki
  • pomidory z puszki – 400 gramów
  • ząbki czosnku – 2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • mąka – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Mięso wymieszaj dokładnie z jajkami oraz odciśniętą bułką. Masę dopraw do smaku.
  2. Z mięsa uformuj niewielkie pulpety, oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. W garnku przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory z puszki wraz z sosem.
  4. Następnie wlej 0,5 l wrzącej wody i dodaj Bulionetkę do duszonego kurczaka, która podkreśli smak dania. Zagotuj.
  5. Do gotującego się sosu włóż ostrożnie przygotowane mięsne kulki, zmniejsz ogień i duś 20 minut. Sos dopraw do smaku odrobiną cukru. Możesz dodać również śmietanę. Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Intensywne przyprawy

Jeśli mowa o sosach, nie sposób nie wspomnieć o sposobie doprawienia. To właśnie dania duszone stwarzają możliwość eksperymentowania z przyprawami i balansowania pomiędzy łagodnością lub pikantnością sosu. To m.in. właśnie przyprawy nadają daniu właściwości rozgrzewające – dobrze wiemy, jak nasz organizm reaguje na szczyptę chili, imbiru, czarny pieprz lub ostrą paprykę. Potrawy duszone kochają tego typu przyprawy, a zwłaszcza lubi je gulasz. Danie to słynie z wyrazistego smaku i właściwości rozgrzewających. Aby się o tym przekonać, wypróbuj przepis na Gulasz węgierski z czarnym pieprzem, który oprócz pieprzu pachnie również papryką, cebulą i pomidorami.

Gulasz wegierski z czarnym pieprzem 0Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 400 g udźca wołowego,

– 2 białe cebule,

– 0,5 łyżki czarnego pieprzu,

– Bulionetka do duszonych mięs Knorr,

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

– 200 g fasolki szparagowej,

– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

– szczypta kminku.

Przygotowanie:

  1. Mięso wołowe pokrój w kostkę. Posyp pieprzem i kminkiem.
  2. Obsmaż mięso z każdej ze stron na rozgrzanym oleju.
  3. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do smażonego mięsa.
  4. Dodaj słodką paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Smaż przez chwilę i dolej 0,5l ciepłej

wody.

  1. Do gulaszu wrzuć Bulionetkę Knorr – dzięki niej danie nabierze głębokiego smaku. Całość duś do miękkości.
  2. Na koniec dodaj fasolkę i duś jeszcze przez kwadrans.

Tradycyjnie jak u mamy

Oprócz wszystkich powyższych namacalnych dowodów na to, że duszone dania miło podwyższają temperaturę w chłodniejsze dni, jest jeszcze jeden – bardziej sentymentalny. Otóż dania duszone, przygotowywane przez mamę lub babcię bitki z cebulą, zrazy czy pulpety w sosie, rozgrzewają czarem ciepłych wspomnień z dzieciństwa! Nic dziwnego, że w dorosłym życiu staramy się odtworzyć smaki dzieciństwa. Oczywiście nie jest to łatwe, bo zazwyczaj brakuje nam „tego czegoś”. Ale o tym za chwilę…

„To coś”

Najczęściej spotykanym podczas duszenia problemem jest rozwodniony, mało wyrazisty smak całości, który wyparowuje z garnka podczas długiej obróbki termicznej. Rozwiązaniem jest zastosowanie Bulionetki do dań duszonych Knorr, która idealnie doprawia danie, podkreślając smak każdego składnika z osobna. Po jej dodaniu potrawa zyskuje „to coś” – smak pamiętany z dzieciństwa, który dotąd tak trudno było odtworzyć.

Gdy znasz już tajemnicę kucharzy Knorr na idealne danie duszone, jesteś już gotowy, by przyrządzić np. Bitki z karkówki z cebulą.

Bitki z karkowki z cebulkaIlość porcji: 4

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– 600 g karkówki wieprzowej,

– 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr,

– 3 średnie cebule,

– 1 łyżeczka majeranku,

– 3 ziarna ziela angielskiego,

– 1 liść laurowy,

– 4 łyżki mąki.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem podziel na kotlety. Mięso rozbij tłuczkiem i

oprósz mąką. Usmaż na złoty kolor.

  1. Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie przesmaż je w garnku. Wsyp przyprawy.

Gdy cebulka zarumieni się, dodaj mąkę i wszystko przysmaż.

  1. Cebule zalej wrzątkiem (600 ml) i dodaj mięso. Wrzuć Bulionetkę do duszonych mięs, która podkreśli smak wszystkich składników potrawy. Duś, aż karkówka będzie miękka. Serwuj z ulubioną kaszą.

Dania duszone to prawdziwa różnorodność! Pamiętaj, że dusić możesz nie tylko mięsa, ale również grzyby, jabłka, marchewkę, dynię i wiele innych ulubionych warzyw. Jak je przyrządzić? Szukaj sposobów na www.przepisy.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF