Przeciętnie każdy z nas zjada ich około 33 kg rocznie! Pomimo iż ziemniaki są powszechnie znane, mało kto z nas wie, że ich obecność na polskich stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu, a na naszych ziemiach zaczęto je uprawiać dopiero w XIX wieku. Dziś w polskiej kuchni trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. Nie dajmy się jednak zwieźć pozorom! Przekonajmy się, że te wyjątkowe warzywa są doskonałą propozycją także na kolację, czy na urozmaicenie grillowych dań!

1Ziemniaki, pomimo iż goszczą na polskich stołach niemal codziennie i są dostępne niemalże przez cały rok, to często są przez nas niedoceniane. A szkoda! Warzywa te, bowiem są bogatym źródłem potasu – korzystnie wpływającego na redukcję ciśnienia krwi. Ze względu na duże spożycie ziemniaki stanowią też źródło witaminy C istotnej dla wspierania naszej odporności. Dlatego warto zarezerwować dla nich miejsce w naszym menu. Wystarczy skorzystać z naszych przepisów, aby przekonać się, że nie muszą być tylko smacznym dodatkiem do codziennych obiadów!

Jeżeli masz ochotę na szybką potrawę z ziemniakami na kolację, polecamy pieczone ziemniaki w mundurkach, faszerowane nadzieniem z twarożku, łososia, cytryny i koperku. To pomysł na ciepłe i rozpływające się w ustach danie, które nie wymaga wiele pracy w kuchni. Aby je przygotować potrzebujemy: 4 dużych ziemniaków, oliwy z oliwek, 1 cytryny, 4 plastrów wędzonego łososia, folii aluminiowej oraz soli i pieprzu do smaku. Ziemniaki zapiekamy z sosem czosnkowym, który przyrządzimy z: 3 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 200ml jogurtu naturalnego, 3 ząbków czosnku, łyżki posiekanego koperku oraz soli i pieprzu do smaku. Na początek piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Ziemniaki myjemy, szorujemy i osuszamy, ale bez obierania. Następnie smarujemy je oliwą z oliwek i zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki pieczemy przez około godzinę, pamiętając, że dokładny czas zależy od wielkości ziemniaków – najlepiej sprawdzić nożem, czy ziemniaki są już miękkie. Plastry łososia skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Kiedy ziemniaki są już gotowe, wyjmujemy je ostrożnie z piekarnika, otwieramy folię, nacinamy ziemniaki w poprzek i solimy. W nacięcie nakładamy przygotowany wcześniej sos czosnkowy, łososia, plasterek cytryny, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu możesz użyć również ulubionego twarożku i innych składników, których nie zaproponowaliśmy, ale naszym zdaniem będą smakowały najlepiej z łososiem. Smacznego!

Młode ziemniaki warto wykorzystać do przygotowania letnich sałatek. My polecamy kompozycję z młodych ziemniaków i czerwonej kapusty, którą możemy podać, jako dodatek do grillowych dań, czy zabrać ze sobą na lekki lunch do pracy! Do przyrządzenia tej kolorowej, wiosennej propozycji potrzebne nam będą: 3 łyżki Majonezu DELIkatnego WINIARY, pół kilograma młodych ziemniaków, pół główki czerwonej kapusty, pęczek rzodkiewki, 1 cytryna, pół opakowania szpinaku, 2 łyżki świeżego posiekanego estragonu, oliwa (do smażenia), sól i pieprz (do smaku) oraz posiekana natka pietruszki (do dekoracji). Dokładnie wyszorowane ziemniaki kroimy w łódeczki, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub zawinięte w folię aluminiową na grillu, ostudzamy. Następnie drobno szatkujemy kapustę, solimy i wyciskamy dłońmi, aby puściła sok. Rzodkiewkę myjemy, kroimy wzdłuż na cztery części. Szpinak myjemy i osuszamy. Majonez DELIkatny WINIARY mieszamy z estragonem, otartą skórką cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pamiętając, że kapusta i ziemniaki były już wcześniej posolone. Wystarczy jeszcze połączyć wszystkie składniki sałatki i gotowe! W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny do smaku. Smacznego!

Pozostałe z obiadu ziemniaki możemy wykorzystać natomiast do przygotowania przepysznej frittaty z ziemniakami i pomidorami, dzięki której zabierzemy bliskich w kulinarną podróż do słonecznej Hiszpanii. Do jej przygotowania potrzebujemy: 1 opakowanie Ketchupu Chili Ostry WINIARY, Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, 8 jaj, 4 łyżki mleka, 4 ugotowane ziemniaki, 200g kiełbasy, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 2 pomidory. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Ziemniaki kroimy w plastry, dodajemy do masy jajecznej. Kiełbasę kroimy w półplasterki, dodajemy do jajek. Następnie na patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wlewamy połowę masy oraz rozkładamy plastry pomidorów. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy masa będzie dobrze ścięta, przekładamy naszą frittatę na talerz. Tak samo przygotowujemy drugą porcję. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z Ketchupem Chili Ostry WINIARY. Pycha!

Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji od lat jest ulubionym majonezem Polaków. Doskonały do zimnych przystawek oraz warzywnych sałatek.

Przyprawa ZIARENKA SMAKU WINIARY – to wyjątkowa przyprawa uniwersalna, która podkreśla smak zup i wielu innych potraw mięsnych oraz warzywnych. Sprawdza się także, jako dodatek do sosów sałatkowych i marynat do mięs.

Majonez DELIkatny WINIARY – to doskonały dodatek do świeżych warzyw i letnich sałatek. Majonez nie dominuje nad warzywami, ale podkreśla ich unikalne walory smakowe. Delikatna, kremowa konsystencja łączy składniki posiłków w smaczną całość.

Ketchup Chili ostry WINIARY – stworzony na bazie pomidorów, bez dodatku konserwantów, z połączeniem przypraw i innych składników, aby zapewnić pyszny smak i bardzo dobrą jakość w przyjaznej cenie.

Sugerowana cena detaliczna produktu:

Majonez Dekoracyjny WINIARY (400 ml) – ok. 5,20 zł

Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY – cena ok. 3 zł

Majonez DELIkatny WINIARY (250 ml) – ok. 3,80 zł

Ketchup Chili ostry WINIARY – cena ok. 2,79 zł

Po więcej pomysłów na oryginalne, potrawy z wykorzystaniem ziemniaków zapraszamy na www.winiary.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF