Zielony groszek od tysięcy lat zapewniał ludziom zdrowy i odżywczy pokarm. Często niedoceniany, a jednocześnie dostarczający naszym organizmom mnóstwo sił witalnych nie musi być tylko dodatkiem. Zupa z zielonego groszku może być podawana jako eleganckie danie główne. Szybka i nieskomplikowana, a przy tym efektowna i smaczna.

 

Zupa z zielonego groszku z nitkami

Składniki:

 

– wywar kostno-jarzynowy 1 ½ litra

– groszek konserwowy   1 puszka

– groszek świeży lub mrożony 200g

– śmietana kwaśna 18%  100ml

– sól, pieprz do smaku

– makaron nitki 1 paczka

 

 

Wykonanie:

 

Ugotować na wolnym ogniu wywar z kości oraz warzyw pokrojonych w kostkę ( np. marchew, seler, pietruszka). Dodać zmiksowany groszek konserwowy i groszek świeży, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec do naszej zupy dodajemy śmietanę, a następnie ugotowany wcześniej makaron.

 

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF