Okres wakacyjny to idealny czas, aby uzupełnić dietę o jak największą ilość warzyw. Surowe, w sałatce czy grillowane – sposobów na ich przyrządzenie są tysiące. My proponujemy Wam dwa przepisy na wyjątkowo pyszne, pieczone dania. Czas na faszerowanego bakłażana i pizzę z brokułami!

Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym

baked eggplant with cheese meat and tomatoesSkładniki:

– bakłażan – 2 średnie sztuki

– mięso mielone – 500 g

– cebula – 2 średnie sztuki

– papryka świeża – 1 szt.

– czosnek – 4 ząbki

– natka pietruszki – ½ pęczka

– pomidor – 2 szt.

– sól, pieprz do smaku

– ser żółty – 200 g

– sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak

Wykonanie:

Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 – 50 minut.

Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak.

Pizza z brokułami i sosem czosnkowym

Vegetarian PizzaCiasto:

– mąka – 1kg

– drożdże – 30 g

– letnia woda – 0,6 l

– olej rzepakowy – 100 ml

– szczypta cukru

– sól – 1 łyżeczka

Sos pomidorowy:

– pomidory pelati krojone – 300 ml

– oregano – 1 łyżeczka

– cukier – 1 łyżeczka

– sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Składniki na pizzę:

– ser żółty typu gouda – 200 g

– ser mozarella – 100 g

– ser pleśniowy typu rokpol – 100 g

– szynka wędzona parzona – 150 g

– brokuły świeże lub mrożone – 300 g

– oregano

– sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i także wymieszać. Wlać roztwór do miski z mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na kolejne 10 minut, ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką. Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i upiec w temp. 280 – 330 st. C. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym Tarsmak.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF