Za oknami wciąż śnieg na zmianę z deszczem. Prawdziwa śnieżna zima już odeszła, ale wiosny wciąż nie ma. Nic na to nie poradzimy ale przynajmniej w kuchni możemy przygotować  pachnące już wiosną, jaskrawo zielone danie.  Z pomocą przyjdą nam mrożone warzywa, odrobina ryżu i włoskie orzechy. Wygląd tej sałatki oraz jej smak zrekompensuje nam na pewno tęsknotę za wiosną. Jeśli pokusimy się jeszcze o kilka tulipanów do wazonu na stole z pewnością oczekiwanie na cieplejsze dni stanie się przyjemniejsze.

zielono mi_aranż orzechySkładniki:

40 dag cukinii

40 dag zielonej fasolki mrożonej

20 dag zielonego mrożonego groszku

10 dag orzechów włoskich (np. Bakalland)

5 łyżek stołowych oliwy

Filiżanka ugotowanego na sypko ryżu

Mieszanka ziół do sałatek

Sól do smaku

Świeża bazylia do posypania

Przygotowanie:

Cukinię należy umyć, odciąć końcówki i pokroić w niezbyt grube plasterki, a następnie w paski. Fasolkę szparagową  ugotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić w wodzie z lodem.  Pokroić w kawałki o długości ok. 3 cm. Groszek mrożony także wrzucić do wrzątku i ugotować, a następnie ostudzić. Połowę orzechów posiekać drobno, a pozostałe tylko połamać. Oliwę wymieszać z ziołami i solą. Połączyć sos z warzywami, ugotowanym na sypko ryżem i drobno posiekanymi orzechami. Sałatkę odstawić na ok. 1 godzinę, aby się „przegryzła”. Po upływie tego czasu przełożyć ją do salaterki i posypać grubo połamanymi orzechami i porwanymi liśćmi Bazyli.

Więcej na WWW.Bakalland.pl

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF