Zwolennicy zielonej herbaty, delektują się samym naparem lub piją go jako dodatek do jedzenia. Niebanalny smak tej herbaty świetnie podkreśla walory dań kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Joanna Bożek, pasjonatka herbaty i ekspertka marki BRITA przybliża tajniki łączenia zielonego naparu z różnorodnymi potrawami.

Zielona herbataZielona herbata posiada specyficzny, słomkowy posmak i żółto-zieloną barwę, o intensywności zależnej od czasu parzenia. Napar jest doskonałym zwieńczeniem smacznego posiłku, ponieważ wyzwala jego aromat, orzeźwia, ale także niweluje ciężkostrawność potraw oraz wspomaga oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Wśród zielonych herbat każdy znajdzie coś dla siebie – w sprzedaży dostępne są zarówno odmiany o intensywnym, jak i delikatnym smaku.

Jak podkreśla Joanna Bożek, możliwości łączenia zielonej herbaty z daniami są niemal nieograniczone. Będzie doskonałym napojem do potraw smażonych i duszonych. Dzięki subtelnemu aromatowi uwypukli walory smakowe owoców morza, dań z kurczaka i ryb.

Pasuje także do deserów, w szczególności zaś do tych na bazie melonów, arbuzów i innych soczystych owoców.

Polecane odmiany zielonej herbaty to mocna Sencha oraz łagodna Bancha

Z daniami na bazie ryżu, jaj i warzyw (w szczególności kukurydza i awokado) idealnie skomponuje się Sencha. Podkreśla smak makaronów oraz dań z czosnkiem. Warto z nią także komponować desery z dodatkiem twarogu oraz mlecznej czekolady (np. serniki, tiramisu, torty).

Owocowe desery doskonale dopełni nienachalny smak herbaty Bancha. Pasuje ona także do potraw z dodatkiem ryb oraz drobiu.

Więcej informacji na: www.brita.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF