Na pierwszy rzut oka ryż biały i brązowy dzieli jedynie wygląd. W istocie każde z tych ziaren charakteryzuje się także nieco odmiennym smakiem oraz lepiej komponuje się z innymi dodatkami. Czym tak naprawdę różnią się między sobą te dwa typu ryżu oraz jak w pełni odkryć tkwiący w nich kulinarny potencjał?

halinaDwa odcienie zdrowia

Pod wspólną nazwą „ryż” kryje się wiele różnych odmian, wśród których najpopularniejsze są dwie – ryż biały oraz naturalny, zwany również brązowym. Mimo iż oba pochodzą z tej samej rośliny, nabierają odmiennych cech zależnie od tego, w jaki sposób są przetwarzane. Ryż biały powstaje w wyniku całkowitego usunięcia zewnętrznej warstwy nasion, oraz pozostawieniu jedynie tkwiącego w ich wnętrzu bielma. Dzięki temu cechuje się łagodnym smakiem, a po ugotowaniu idealną miękkością, co sprawia, że jest on optymalnym elementem menu małych dzieci oraz osób o wrażliwym układzie trawiennym. Ponadto ryż biały bardzo dobrze łączy się z innymi produktami, tworząc sycące nadzienie do gołąbków lub kremowe risotto.

Ryż brązowy to z kolei ziarenka pozbawione jedynie najbardziej zewnętrznej warstwy. Stąd też delikatnie brązowy kolor jego ziaren. Poza samą barwą ryż brązowy cechuje się również nieco inną od ryżu białego nutą smakową, typową dla produktów pełnoziarnistych. Ryż naturalny należy gotować dłużej niż ryż biały, niemniej nawet wtedy zachowuje on delikatnie twardą strukturę. Sam w sobie stanowi doskonały komponent dań kuchni indyjskiej (kofta) oraz śródziemnomorskiej (paella). Większa zawartość błonnika oraz niższy indeks glikemiczny powodują natomiast, iż to właśnie ten rodzaj ryżu najchętniej wybierają osoby będące na diecie.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF