Babcia robiąca na drutach i bujająca się w fotelu oraz dziadek palący fajkę przy kominku to obrazki, które przeszły już do lamusa. Dziś seniorzy chcą być zdrowi, aktywni i dotrzymywać kroku swoim dzieciom i wnukom. Zbliżające się Dni Babci i Dziadka są świetnym pretekstem, by podpowiedzieć naszym bliskim, jak dbać o zdrowie i dobrą kondycję. Szczególną uwagę warto zwrócić na dietę, która u osób starszych często zawiera zbyt dużo niekorzystnych dla serca tłuszczów.

Ryzyko chorób serca i układu krążenia jest największe u osób starszych. Jedny z modyfikowalnych czynników ryzyka choroby wieńcowej serca jest poziom cholesterolu. W wielu przypadkach choroby takie, jak miażdżyca, nadciśnienie, zawał czy udar są wynikiem niezdrowego stylu życia, w tym diety zawierającej m.in. zbyt dużo tłuszczów nasyconych i trans. Warto poradzić Babciom i Dziadkom, że mogą jeść smacznie i zdrowo, jednocześnie ograniczając tłuste mięso i wędliny, śmietanę czy masło – to właśnie one zawierają najwięcej niezdrowych tłuszczów. Zapotrzebowanie energetyczne osób w starszym wieku jest zwykle mniejsze i wynosi odpowiednio 2 200 kalorii dla mężczyzn i 1 800 kalorii dla kobiet. Dlatego też podszepnijmy Babci, że przygotowując posiłki może zastąpić np. masło wysokiej jakości margaryną, a smalec tłuszczami nienasyconymi, pochodzącymi głównie z olejów roślinnych. Wciąż może też piec swoje pyszne ciasta używając margaryny do pieczenia, która nie zawiera częściowo utwardzanych olejów roślinnych (główne źródło tłuszczów trans).

Dietetycy i lekarze przekonują, że dieta przyjazna sercu jest bogata w tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6, które pomagają utrzymać cholesterol na prawidłowym poziomie. Są one zawarte np. w olejach roślinnych, tłustych rybach morskich, jak łosoś czy makrela, orzechach oraz dobrej jakości margarynach, przygotowywanych na bazie olejów roślinnych. Korzystne działanie występuje
w przypadku spożywania 2 g omega-3 i 10 g omega-6 dziennie.

Badacze od dawna wskazują na związek pomiędzy spożywaniem tłuszczów nasyconych i trans, a zwiększeniem ryzyka wystąpienia chorób serca. Tłuszcze trans jeszcze bardziej niż tłuszcze nasycone wpływają na zwiększenie poziomu złego cholesterolu wpływając jednocześnie na obniżenie stężenia dobrego cholesterolu we krwi. Z tego powodu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaleca zastąpienie ich tłuszczami nienasyconymi zawartymi w rybach, olejach roślinnych oraz miękkich margarynach” – mówi prof. dr hab. Marek Naruszewicz w imieniu Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.

Zdrowy repertuar – sałatka z pieczonych warzyw

Jeśli lekarz zaleca obniżenie poziomu cholesterolu, można Babci lub Dziadkowi kupić margarynę zawierającą sterole roślinne (np. Flora pro-activ). Można nią smarować kanapki, ale też używać do przyrządzania wyśmienitych potraw na obiad i kolację. Kupując margarynę w sklepie warto dokładnie przyjrzeć się etykiecie, aby sprawdzić jej skład i dokonać rozsądnego wyboru.

A oto przepis na pyszną i zdrową sałatkę z pieczonych warzyw doprawioną aromatycznymi ziołami. Idealnie nadaje się na obiad, sama czy np. z dodatkiem kaszy lub upieczoną piersią z kurczaka albo kawałkiem łososia. Sałatkę można przygotować samemu i zaprosić Dziadków na uroczysty obiad – to będzie miła niespodzianka. Można też podać przepis Babci, aby wprowadziła go do swojego kuchennego repertuaru.

salatka-z-pieczonych-warzywSkładniki dla 4 osób:

  • 1 papryka żółta, czerwona i zielona
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pieczarek
  • 1 cukinia
  • mieszane sałaty (np. rukola, roszponka, sałata masłowa, sałata dębowa, cykoria, endywia)
  • 40 g Flora pro-activ
  • listki świeżej bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka igiełek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska (tylko szczypta!)
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w mniejsze kawałki, cebule pokrój w piórka, cukinię w półplasterki.
  2. Warzywa umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp solą i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 220˚C. W tym czasie pokrój pieczarki w cienkie plasterki.
  3. W międzyczasie rozgnieć zioła i czosnek z margaryną.
  4. Po upieczeniu wymieszaj warzywa z tak przygotowaną margaryną i plastrami pieczarek.
  5. Kiedy warzywa przestygną wymieszaj je z sałatami, dopraw sokiem z cytryny i podawaj!
  6. Możesz zaserwować też upieczoną lub ugotowaną na parze pierś kurczaka lub kawałek łososia albo ugotowaną na sypko kaszę pęczak z odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!

Dzień Babci i Dziadka to idealna okazja do rozmowy z bliskimi o zmianie ich nawyków żywieniowych, rzuceniu palenia, czy zwiększeniu aktywności fizycznej. Odpowiednia dieta i aktywny styl życia mają ogromny wpływ na ogólną kondycję oraz zdrowe serce, które Babci i Dziadkowi ma jeszcze służyć przez długie lata.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF