Mleko zbliżone do tego prosto od krowy tak bardzo, jak to tylko możliwe? Tak! OSM Piątnica wprowadza właśnie na rynek Mleko Ekologiczne. Wyjątkowe, bo… z naturalną zawartością tłuszczu i pełne wartościowych składników odżywczych. A do tego pochodzące od krów żywionych świeżą trawą i najlepszymi paszami!

Mleko Ekologiczne OSM PiątnicaMleko Ekologiczne Piątnicy pochodzi z certyfikowanych ekologicznie gospodarstw położonych na terenie Kurpi Zielonych. Latem zwierzęta są karmione świeżą trawą i naturalnymi paszami, zaś zimą sianem i kiszonkami pochodzącymi z własnych ekologicznych upraw, w których nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin. Co więcej, mają zapewnione komfortowe warunki i dopóki pozwala na to temperatura powietrza, przebywają na pastwiskach.

Uzyskane mleko poddawane jest pasteryzacji w temp. 74 st. C i mikrofiltracji, dzięki czemu zachowuje swój naturalny smak i nie traci cennych dla organizmu składników odżywczych. Proces technologiczny sprawia, że produkt zachowuje świeżość przez 5 dni po otwarciu i nie wymaga gotowania. Podczas produkcji pominięty jest etap normalizacji (regulacji) zawartości tłuszczu, dlatego Mleko Ekologiczne OSM Piątnica jako jedne z nielicznych na rynku posiada naturalną, nie zmienioną od momentu udoju zawartość tłuszczuśrednio 3,5%. Tłuszcz mleczny zawiera komplet składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu. Szczególnie w okresie wiosenno-letnim, podczas którego krowy wypasane są głównie na zielonych pastwiskach, wartość biologiczna mleka ekologicznego charakteryzuje się większą zawartością korzystnie oddziałujących na zdrowie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko to zawiera również dużą ilość witaminy E oraz beta-karotenu. Witamina A, powstająca w organizmie z beta-karotenu, jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku i utrzymywania dobrej kondycji skóry. Co więcej, zarówno witamina A jak i E, są naturalnymi przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki.

Mleko Ekologiczne OSM Piątnica w szczególności polecane jest osobom dbającym o najwyższą jakość spożywanych produktów, poszukującym naturalnych smaków i zdrowej żywności. Gwarancję, że produkt jest ekologiczny, stanowią umieszczony na etykiecie zielony listek (logo systemu rolnictwa ekologicznego), numer jednostki certyfikującej produkcję (PL-EKO-09) oraz oznaczenie miejsca pochodzenia surowca.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF