Sezon na grillowanie trwa! Potrawy z rusztu to świetny pomysł na ciepły posiłek, który szybko przygotujemy dla większego grona osób. Elektryczny grill stołowy Sencor to lekki i łatwo przenośny sprzęt, idealny do grillowania w domu i ogrodzie w ciągu całego roku. Dzięki grillowi marki Sencor o nieprzywierającej powłoce powierzchni grillującej, możemy przyrządzić potrawy i przekąski w zdrowy sposób, bez dodawania tłuszczu. Ten model grilla posiada wygodną automatyczną regulację temperatury w zakresie 100 – 220 °C oraz funkcję utrzymania temperatury do 60°C, która pozwoli na dłużej zachować ciepło przygotowanych produktów. Dwie powierzchnie grillujące: gładka i karbowana umożliwiają przyrządzenie różnych rodzajów składników w tym samym czasie.

Elektryczne grille stołowe Sencor SBG 107 występują w kolorze czarnym i białym.

SBG-107WH_jidlo_kabel_CMYK_300dpiGłówne cechy produktu:

  • Połączenie 2 różnych powierzchni grillujących:
    gładka (do grillowania warzyw, jajek, słoniny, tostów, placków ziemniaczanych, naleśników itp.)
    • karbowana (do grillowania steków, ryb, wędlin itp.)
  • Duże wymiary powierzchni grillującej (47 x 31 cm)
  • Nieprzywierająca powłoka powierzchni grillującej
  • Wyjmowany ociekacz na olej (pojemność 350 ml)
  • Obrotowy, w pełni regulowany termostat
  • Automatyczna regulacja temperatury z kontrolką świetlną (100 – 220 °C)
  • Funkcja Keep Warm służąca do utrzymywania temperatury (60 °C)
  • Termoizolacyjne uchwyty po obu stronach, ułatwiające przenoszenie
  • Łatwe przechowywanie (odłączany kabel sieciowy z termostatem)
  • Ochrona przed przegrzaniem (bezpiecznik termiczny)

    Cena: ok.200 PLN

Przepis na orientalne szaszłyki z kurczaka – z grillem Sencor

Szaszłyki z grilla to lekki i aromatyczny posiłek, który zaspokoi głód i doda energii w ciepłe dni. Przepis na orientalne szaszłyki z cytrusową nutą to pomysł na pożywną przekąskę, dodatek do sałaty lub część dania głównego. Z łatwością wykonasz je w domu z elektrycznym grillem stołowym Sencor!

Grillowane orientalne szaszłyki z kurczaka

szaszłykiPorcje: 12

Czas: 40 minut

SKŁADNIKI

  • 1 cała pierś z kurczaka
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1 korzeń imbiru ok. 2 cm – drobno posiekany
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i osuszamy. Przygotowaną pierś ścinamy w połowie wysokości, uzyskujemy w ten sposób dwie części o wysokości ok 1 cm. Każdą z części kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.

W misce przygotowujemy marynatę mieszając: wyciśnięty sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, drobno posiekany imbir, drobno posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy trochę soli.

Do marynaty przekładamy pokrojonego kurczaka, całość mieszamy, odstawiamy do lodówki na 20 min.

Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyku zależy od wielkości porcji, które lubimy.

Grilla mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy ok 2 min. z każdej strony lub do momentu kiedy szaszłyki będą ładnie przypieczone.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF