Obecnie coraz więcej osób przykłada wagę do tego co i jak je. Wszechobecny fast food jest stopniowo wypierany przez filozofię slow food. Zapanowała moda na zdrowie, dlatego osoby będące na dietach poszukują nowych rozwiązań kulinarnych. Wszystko po to, aby podnosić jakość posiłków.

5483_09_Thermomix_PLWiele osób na stałe wpisało do swojej diety potrawy przygotowane na parze. Nic dziwnego, ponieważ jest to gwarancją dobrego samopoczucia, zgrabnej sylwetki, a jednocześnie oszczędności czasu.

Dlaczego warto gotować na parze?

  1. Tak przygotowywane dania zachowują o 50% więcej witamin i minerałów niż tradycyjnie ugotowane potrawy (produkty gotowane w wodzie zostawiają w niej wiele odżywczych substancji).
  2. W 100% zachowują swój naturalny aromat oraz kolor.
  3. Nie trzeba przygotowywać posiłków z dodatkiem jakiegokolwiek tłuszczu!
  4. Wszystkie dania, które powstają na prze są lekkostrawne i niskokaloryczne.
  5. Gotowanie na parze przebiega bardzo szybko.

Jak to się robi?

Gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe ale również bardzo proste. Ta metoda pozwala nam przygotować właściwie wszystko (warzywa, owocowe, ryby, mięso, ryż, kasze). Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, których celem jest ułatwienie nam tego procesu. Wśród nich możemy wymienić m.in. Thermomix®, parowar, szybkowar, specjalne garnki z perforacyjną wkładką oraz koszyczki do gotowania na parze. Ten pierwszy (Thermomix® 5) dzięki przystawce Varoma pozwala przygotować cały posiłek na parze w jednym urządzeniu. Wchodząca w skład kompletnego urządzenia Varoma pozwala uzyskać optymalną temperaturę pary. Dzięki temu powstające w niej potrawy zachowują swój kształt, kolor i przede wszystkim smak. Dużą zaletą urządzenia jest możliwość  przygotowania potrawy na kilku poziomach. W przystawce Varoma można ugotować na parze warzywa, mięso lub ryby, w koszyczku, który umieszcza się w naczyniu miksującym ugotujemy ryż lub ziemniaki, a w samym naczyniu np. sos. Po kilkunastu minutach mamy kompletny obiad – smaczny, zdrowy i pełnowartościowy.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF