Czy znasz już metodę Stir-fry, która pozwala w mgnieniu oka wyczarować zdrowe i pełne wartościowych składników dania? Dzięki niej warzywa nie będą rozgotowane oraz nie stracą cennych witamin, a danie stanie się lekkostrawne i pożywne. Właśnie z myślą o szybkim smażeniu powstały sosy w saszetkach marki Blue Dragon.

Wiele osób rezygnuje z przygotowywania posiłków w domu, gdyż uważa, że gotowanie zabiera dużo czasu. Istnieje jednak metoda Stir-fry, czyli szybkie smażenie na dobrze rozgrzanym woku lub głębokiej patelni, dzięki której szybko przygotujemy smaczne i zdrowe potrawy. Wystraczy mieć pod ręką wok lub głęboką patelnię, swoje ulubione warzywa oraz mięso. Kilkuminutowe smażenie w niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju (wraz z ciągłym mieszaniem) sprawi, że mięso i warzywa pozostaną soczyste oraz zachowają swoje cenne witaminy.

 

Niezastąpione przy przygotowaniu dań metodą Stir-fry będą sosy w saszetkach Blue Dragon. Sprawią one, że przygotowane smakołyki zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sosy Blue Dragon przygotowane są na bazie naturalnych składników, bez sztucznych barwników i konserwantów. Z powodzeniem zastępują oliwę, przez co potrawy nie są tłuste i pozwalają zachować zgrabną sylwetkę.

 

W ofercie sosów Blue Dragon znajdują się:

  • Blue Dragon Sos Słodko-Kwaśny autentyczny chiński sos z dodatkiem ananasa, warzyw, octu ryżowego i sosu sojowego. Doskonały do dań z krewetkami, wieprzowiną, kurczakiem lub z warzywami.
  • Blue Dragon Seczuański Pikantny Sos Pomidorowy pikantny sos na bazie pomidorów
    z dodatkiem octu ryżowego i odrobiną chili. Polecany do mięs i krewetek.
  • Sos Chow Mein bogata mieszanka cebuli, sosu sojowego i przypraw. Doskonały do kurczaka oraz innych mięs.
  • Sos Hoi Sin z Czosnkiem – aromatyczne połączenie ziaren soi, sosu sojowego i przypraw. Doskonały do różnych rodzajów mięs, krewetek oraz warzyw.
  • Sos Teriyaki tradycyjny mix japońskiego sosu sojowego, sake i przyprawy mirin. Stanowi doskonały dodatek do kurczaka lub krewetek. Idealny także jako marynata do mięs i ryb.
  • Sos Bazyliowy z Trawą Cytrynową aromatyczny sos z wyraźną nutą bazylii i trawy cytrynowej. Doskonały dodatek do wołowiny, ryb oraz owoców morza.

 

Krewetki z mango w sosie Seczuańskim Pomidorowym

Porcja dla 2 osób

Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki:

1 saszetka sosu Seczuańskiego Pomidorowego Blue Dragon

2 gniazda makaronowe Blue Dragon (ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu)

2 łyżki wody

1 łyżka oleju roślinnego

300 g dużych ugotowanych krewetek

100 g groszku cukrowego

200 g pokrojonego mango (może być z puszki)

Kolendra do przybrania (możesz także dodać pokrojone w plasterki mini kolby kukurydzy)

 

Na rozgrzanym oleju przez ok. 1 min. podsmaż krewetki. Dodaj groszek, mango, 2 łyżki wody, sos Seczuański Pomidorowy i smaż na wolnym ogniu przez 2-3 min. Następnie dodaj makaron, wymieszaj dokładnie i smaż wszystko do momentu wystarczającego podgrzania. Podawaj udekorowane kolendrą.

 

 

Klopsiki z cebulką dymką w sosie Chińskie Curry

Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania: 25 min

 

Składniki:

1 łyżka oleju

15 klopsików wieprzowych lub wołowych

1 słoik sosu Blue Dragon Chińskie Curry

1 pęczek cebulki dymki, pokrojonej

 

Podgrzej na patelni olej i smaż klopsiki na średnim ogniu przez 7-10 min., do momentu, aż się zarumienią i będą prawie usmażone w środku. Dodaj sos Chińskie Curry i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 min., aż klopsiki będą ugotowane. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dodaj kilka łyżek wody. Podawaj przybrane posiekaną dymką, z ryżem lub młodymi ziemniakami.

Wołowina w sosie Bazyliowym z Trawą Cytrynową

Porcja dla 2 osób

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

1 saszetka sosu Bazyliowego z Trawą Cytrynową Blue Dragon

2 łyżki oleju roślinnego

200 g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie paski

czerwona papryka pokrojona w paski

zielona papryka pokrojona w paski

2 gniazda makaronu Blue Dragon (ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu)

 

Na rozgrzanym oleju podsmaż do miękkości wołowinę. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez
ok. 2 min. Dodaj sos Bazyliowy z Trawą Cytrynową oraz makaron Blue Dragon, wymieszaj i smaż wszystko do momentu wystarczającego podgrzania. Dla nadania kremowej konsystencji możesz dodać pod koniec smażenia 3 łyżki mleka kokosowego Blue Dragon.

 

 

Kurczak w sosie Teriyaki

Porcja dla 2 osób

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

1 saszetka sosu Teriyaki Blue Dragon

2 łyżki oleju roślinnego

filet z kurczaka, pokrojony w kostkę

½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski

½ zielonej papryki, pokrojonej w paski

4 średniej wielkości pieczarki

1 cebula pokrojona w piórka

 

Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso z kurczaka. Następnie dodaj paprykę, pieczarki i cebulę. Smaż na wolnym ogniu 10 min. Dodaj sos Teriyaki, wymieszaj dokładnie i smaż wszystko jeszcze przez chwilę. Podawaj gorące z ryżem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF