Potrawy bezglutenowe to obecnie jedne z najpopularniejszych propozycji kulinarnych w stylu fit. Warto po nie sięgnąć, by poczuć się lekko i zdrowo, a także by urozmaicić klasyczne menu. Jak przygotować pyszną sałatkę bezglutenową z kaszą jaglaną, podpowiada Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita.

Dania bezglutenowe to dla niektórych dietetyczna konieczność, dla innych – ciekawe rozwiązanie kulinarne i propozycja niecodziennego menu. Potrawy bez glutenu, czyli składnika występującego w większości zbóż, można przygotować w łatwy i szybki sposób. Oryginalne potrawy zaskoczą wyśmienitym smakiem i aromatem – wystarczy dodać do nich przyprawy i zioła Appetita.

Adam Chrząstowski – ambasador marki, poleca przepis na lekką i sycącą sałatkę z bezglutenową kaszą jaglaną. To idealna propozycja na pyszny i zdrowy lunch!

Przepis Adama Chrząstowskiego na wiosenną sałatkę jaglaną

Składniki:

1– 200g kaszy jaglanej

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1 szalotka

– 1 ząbek czosnku

– 50 g cukinii

– 50g papryki czerwonej

– 1 laska selera naciowego

– 50g fenkułu

– ½ szklanki siekanej natki pietruszki

– 3 łyżki masła klarowanego

– 1 łyżeczka oleju sezamowego

– ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

– 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita

– ½ łyżeczki Kminku mielonego Appetita

– sól

Przygotowanie:

W rondlu na 1 łyżce masła zeszklij posiekany czosnek i szalotkę. Dodaj kurkumę i kaszę. Podpraż chwilę i zalej całość wodą tak, by kasza była 1,5 cm pod powierzchnią płynu. Zagotuj, a gdy kasza napęcznieje, przykryj rondel szczelnie i wstaw do piekarnika o temperaturze 120 st. C na 30 minut. Wyjmij kaszę, spulchnij ją widelcem i ostudź. Warzywa pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, imbirem i kminkiem. Obsmaż warzywa na rozgrzanym maśle. Ostudź, a następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki i olejem sezamowym.

Smacznego!

Imbir mielony, Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Kminek mielony, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF