Zdrowa i kreatywna – kuchnia bez glutenu
Potrawy bezglutenowe to obecnie jedne z najpopularniejszych propozycji kulinarnych w stylu fit. Warto po nie sięgnąć, by poczuć się lekko i zdrowo, a także by urozmaicić klasyczne menu. Jak przygotować pyszną sałatkę bezglutenową z kaszą jaglaną, podpowiada Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita.
Dania bezglutenowe to dla niektórych dietetyczna konieczność, dla innych – ciekawe rozwiązanie kulinarne i propozycja niecodziennego menu. Potrawy bez glutenu, czyli składnika występującego w większości zbóż, można przygotować w łatwy i szybki sposób. Oryginalne potrawy zaskoczą wyśmienitym smakiem i aromatem – wystarczy dodać do nich przyprawy i zioła Appetita.
Adam Chrząstowski – ambasador marki, poleca przepis na lekką i sycącą sałatkę z bezglutenową kaszą jaglaną. To idealna propozycja na pyszny i zdrowy lunch!
Przepis Adama Chrząstowskiego na wiosenną sałatkę jaglaną
Składniki:
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– 50 g cukinii
– 50g papryki czerwonej
– 1 laska selera naciowego
– 50g fenkułu
– ½ szklanki siekanej natki pietruszki
– 3 łyżki masła klarowanego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita
– ½ łyżeczki Kminku mielonego Appetita
– sól
Przygotowanie:
W rondlu na 1 łyżce masła zeszklij posiekany czosnek i szalotkę. Dodaj kurkumę i kaszę. Podpraż chwilę i zalej całość wodą tak, by kasza była 1,5 cm pod powierzchnią płynu. Zagotuj, a gdy kasza napęcznieje, przykryj rondel szczelnie i wstaw do piekarnika o temperaturze 120 st. C na 30 minut. Wyjmij kaszę, spulchnij ją widelcem i ostudź. Warzywa pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, imbirem i kminkiem. Obsmaż warzywa na rozgrzanym maśle. Ostudź, a następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki i olejem sezamowym.
Smacznego!
Imbir mielony, Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł
Kminek mielony, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Dodaj komentarz