W czerwcu oczy całego świata skierowane będą na Brazylię, gdzie odbędą się Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej. Specjalnie dla amatorów gotowania sprawdźmy jakie dania ma do zaoferowania ten, egzotyczny dla Europejczyków, południowoamerykański kraj. Odkryjmy więc inspirującą brazylijską kuchnię, która jest jednym z pięciu kulinarnych trendów w 2014 roku.

Brazylia jest piątym pod względem wielkości państwem świata. Pierwsze skojarzenie z tym krajem, to karnawał w Rio de Janeiro, plaża Copacabana, piłka nożna oraz brazylijska sztuka walki – capoeira. Jednak Brazylia znana jest również z dobrej kuchni, będącej mieszanką wpływów regionalnych i międzynarodowych. Jest to ojczyzna kakao oraz czekolady. Są tu elementy kuchni Trendy_w_smakach_2014portugalskiej, niemieckiej, holenderskiej, indiańskiej oraz kuchni czarnej Afryki. Ten mix sprawia, że lokalne dania zachwycają swą oryginalnością. Dzięki Mundialowi, cały świat może poznać kuchnię tego 200-milionowego kraju. Zróbmy krok naprzód i poznajmy ją lepiej!

Raport Trendy w Smakach 2014

Publikowany raz w roku raport ekspertów McCormick i Kamis opisuje pięć najważniejszych trendów kulinarnych oraz kilkanaście smaków, które mają szansę zdobyć ogromną popularność w najbliższych miesiącach i latach. Potwierdzeniem realnego wpływu raportu na rynek są przyjęte przez konsumentów trendy, takie jak wasabi (2003), woda kokosowa (2008), hibiscus (2011) oraz whisky jako element marynaty do mięs (2008).

5 NAJWAŻNIEJSZYCH TRENDÓW            

1         Brazylia wchodzi do gry: Mundial spowoduje większe zainteresowanie tej egzotycznej kuchni.

2         Obsesja chili: coś dla miłośników mocnych smakowych wrażeń.

3         Masala na nowo: czas na kuchnię indyjską – koniec z ograniczającą tradycją, czas na interpretacje na miarę nowoczesności.

4         Kompaktowość w kuchni, czyli jak w małychprzestrzeniach wyczarować wielkie smaki, wykorzystując do maksimum dostępne zasoby.

5         Meksykańska ofensywa: poznajmy latynoskie potrawy i składniki, które zdobywają światowe stoły.

 

5 NAJWAŻNIEJSZYCH DODATKÓW SMAKOWYCH

1         Aji Amarillo: pikantne żółte chili z Peru o odważnym, owocowym smaku.

2         Kaszmirska masala: często domowej roboty mieszanka przypraw z Indii Północnych, w której skład wchodzi kumin, kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki i imbir.

3         Herbata: już nie tylko do popijania – ten naturalny składnik coraz częściej stosowany jest w mieszankach przypraw, bulionach i marynatach.

4         Sos chamoy: towyjątkowe połączenie przypraw pochodzących z Meksyku. Sos sporządzony  jest z moreli, limonek, chili i przypraw.

5         Mąka z manioku: znana też po prostu jako maniok lub tapioka – bezglutenowa alternatywa dla zwykłej mąki, a zarazem podstawowy produkt kuchni brazylijskiej, ceniona za różnorodność zastosowań.

Kuchnia brazylijska od kuchni

3Ze względu na swoją dużą powierzchnię oraz bogatą historię, kuchnie brazylijską możemy podzielić na pięć kulinarnych obszarów: północny wschód, północ, zachód, południowy wschód oraz południe[1].

Północny wschód zamieszkuje ludność pochodzenia indiańskiego oraz portugalskiego. W tej części kraju występują najsilniejsze wpływy afrykańskie. Miejscowym przysmakiem jest suszona wołowina z dodatkiem fasoli, ryżu oraz kukurydzy.

Północne tereny są zamieszkałe przez rdzennych Indian, którzy stworzyli podstawy kuchni brazylijskiej. Region ten słynie z kuchni bazującej na składnikach dostarczanych przez naturę: mango, kakaowce,  kokosy. Istotnym składnikiem są również ryż oraz maniok – roślina, która po wysuszeniu wykorzystywana jest jako mąka.

Zachodnie obszary charakteryzują się dużą ilością terenów suchych i trawiastych. Mieszkańcy w swojej diecie bazują głównie na daniach mięsnych, rybach z pobliskich rzek, kukurydzy, ryżu oraz manioku.

W południowo wschodniej części kraju znajdują się dwa najczęściej odwiedzane przez obcokrajowców miasta Brazylii – stolica Sao Paulo oraz Rio de Janeiro. Specyfika tych miast sprawia, że lokalna kuchnia jest przesiąknięta elementami kuchni światowej. W tej części kraju bardzo często można spotkać ludzi pijących aqua de coco – sok z zielonych kokosów spożywany przez słomkę bezpośrednio z orzecha lub caiprinhy – orzeźwiającego drinka na bazie limonek, lodu oraz trzciny cukrowej.

Południowa kuchnia czerpie swoje źródło z kuchni południowoamerykańskich kowbojów – nazywanych gaucho. Na tych terenach dominują mięsa suszone na słońcu lub peklowane w soli. Spożywa się głównie wołowinę, jagnięcinę oraz kurczaki.

Brazylia, mecz i grill

Polacy, podobnie jak, Brazylijczycy kochają piłkę nożną oraz wspólne grillowanie – zwane w kulturze latynoamerykańskiej jako churrasco. Kamis proponuje połączenie tych dwóch niezwykłych pasji w jednym czasie. Marka przygotowała swój mistrzowski smak na Mundial.

5

Skuteczny napastnik – pikantna Musztarda Chili Texan. Musztarda o wyrazistym i zdecydowanym smaku, który zawdzięcza swej oryginalnej recepturze opartej na połączeniu najlepszych ziaren gorczycy z doskonałą mieszanką przypraw z dodatkiem chili. Jest to niezastąpiona pozycja do mięs z rusztu lub rożna, a także do dań smażonych i pieczonych. Doskonale nadaje się również do marynat oraz sosów musztardowych. Skuteczny jak diabli!

Solidny pomocnik – przyprawa Grill Klasyczny Kamis.Niezastąpiona mieszanka zawiera sól, czosnek, paprykę słodką, cukier, kolendrę, majeranek, gorczycę, owoc  jałowca, pieprz czarny, goździki, rozmaryn, chili, liście laurowe. Przyprawa wzbogaca smak i aromat dań przyrządzanych na ruszcie lub patelni, a gruboziarnista struktura mieszanki nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. To pewny punkt drużyny Kamis  w każdym domu!

Pewny, wysoki obrońca – przyprawa Kamis Grill Karkówka (w tubie). Specjalna mieszanka, w skład której wchodzą m. in.: czosnek w płatkach, papryka w płatkach, kolendra w formie ziarenek, rozmaryn, pieprz czarny, natka pietruszki i liście laurowe. Mieszanka jest niezwykle aromatyczna, gruboziarnista i nadaje karkówce słodki aromat i czosnkowo-ziołowy smak. Przyprawa nie zawiera glutaminianu sodu ani żadnych wzmacniaczy smaku. Ten duży, 80 gramowy obrońca okaże się strzałem w dziesiątkę na cały sezon!

[1]Kuchnia brazylijska (źródło: http://www.kuchniaplus.pl/ktv.php?page=kuchnioteka&subpage=artykuly&param=kuchnia-brazylijska_106) [dostęp: 14.05.2014]

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF