Zapiekana tortilla to meksykańska potrawa, która świetnie sprawdzi się jako danie główne lub przekąska podawana na przeróżne sposoby. Najlepiej smakuje w połączeniu z ulubionymi warzywami, dużą ilością sera oraz pysznym sosem. To danie, które urozmaici spotkania z przyjaciółmi, z powodzeniem zastępując kolorowe kanapki, koreczki, pizzę, czy innego rodzaju popularne przekąski.

sandra_tortilla-1Tortilla to pszenny placek podawany z aromatycznym sosem i mięsem lub w wersji wegetariańskiej. To proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które z pewnością sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi, czy też większych przyjęć.

Tortilla z warzywami i kurczakiem na ostro

Składniki:

  • 2 pszenne placki tortilli (np. marki Sandra)
  • ½ puszki kukurydzy (np. marki Sandra)
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 8 pomidorków cherry
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki przyprawy chilli
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 mała łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem oraz chili. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka około 15 minut. W międzyczasie odcedzamy kukurydzę, sałatę lodową siekamy na drobne paseczki, pomidory kroimy na ćwiartki, paprykę w drobne kawałki, a cebulę w piórka. Kolejno do małej miski dodajemy majonez, jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oregano. Po dokładnym wymieszaniu w naczyniu powstanie gęsty, czosnkowy sos. Smarujemy nim placki i nakładamy na nie mięso oraz przygotowane warzywa. Tortillę wraz z farszem zawijamy i wkładamy do piekarnika na 180 C. na około 15 minut.

Serowa tortilla zapiekana z warzywami

Składniki:

  • 2 pszenne placki tortilli (np. marki Sandra)
  • 1 łyżka serka naturalnego homogenizowanego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 zielona papryka
  • 1 pomidor
  • ½ łodygi selera naciowego
  • 4 plastry sera mozzarella
  • 1 kostka sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

W małym naczyniu mieszamy dokładnie serek homogenizowany, majonez i czosnek. Powstałym kremem smarujemy placki pszenne i układamy na nich kolejno plastry pomidora, poszatkowaną paprykę oraz pokrojony drobno seler naciowy. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, solą oraz pieprzem. Następnie na wierzchu układamy plastry mozzarelli i posypujemy startym niebieskim serem pleśniowym. Placki tortilli składamy na pół i wkładamy do piekarnika na około 7-10 minut na 170 C.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF