Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia i trener.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb dwa razy w ciągu tygodnia. W Polsce zaledwie 8% Polaków stosuje się do tego zalecenia[1]. Dlaczego? Winę możemy zrzucić na wysokie ceny. Ale czy na pewno ceny mają tu kluczowe znaczenie? Czy może za mało mówi się dobroczynnych właściwościach ryb dla naszego organizmu? Powód może być bardziej złożony, dlatego warto wspomnieć i szczerzej opisać korzystny wpływ ryb na nasze zdrowie.

Nieodłączny element diety

Ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, poprawiają zdolności intelektualne i mogą działać antydepresyjnie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i poprawiają odporność. Mają także dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego, redukują ryzyko ataków serca, a także wpływają na wzmocnienie odporności organizmu na stres.

Ryby powinny być nieodłącznym elementem zdrowego odżywiania, przede wszystkim w okresie zimy. Ich regularne spożywanie z pewnością przygotuje nasz organizm do wiosennego przesilenia. Chyba nikt nie chciałby spędzać przedwiośnia w kolejce do lekarza?

Ryba rybie nierówna

W spożywaniu ryb najważniejsza jest równowaga. Ryby bałtyckie, takie jak śledź czy szprot, mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D3, mających bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka, ale zawierają też najwyższe zawartości dioksyn o niekorzystnym oddziaływaniu.

Dlatego na naszej liście zakupów powinny znaleźć się przede wszystkim takie ryby jak makrela, pstrąg, tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki. Ich tłuszcze chronią przed miażdżycą, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pracę serca. Ryby te posiadają także witaminy A, D, E i witaminy z grupy B.

Zdrowo, lekko, smacznie

Często osoby, które chcą schudnąć, pomijają ostatni posiłek w ciągu dnia. Należy pamiętać, że prawidłowo zbilansowana dieta składa się z 5 posiłków dziennie. Jednak każdy z nich powinien być skomponowany w inny sposób. Kolacja powinna być lekkim, ale sycącym daniem, które dostarczy organizmowi zapas energii do następnego dnia. Dlatego na kolację powinniśmy unikać ciężkostrawnych i tłustych potraw. Idealnym wyborem (nie tylko dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy) na wieczorną przekąskę są ryby. Pamiętajmy, że powinna ona być przygotowana w odpowiedni sposób. Na pewno nie powinniśmy smażyć ryb w panierce, ponieważ jest ona bardzo kaloryczna i dostarcza nawet o 30% kalorii więcej. Najlepszą metodą jest gotowanie ryby na parze lub upieczenie zawiniętej w pergamin. Dla poprawy smaku warto dodać aromatyczne zioła czy plasterki cytryny.

Łosoś na parze z grillowanymi warzywami i puree z groszku

losos_na_parze_grirowane_warzywa._fot._a._kozlowskaSKŁADNIKI
• filet z łososia, 140 g
• groszek, 50 g
• bakłażan, 50 g
• papryka, 50 g
• cytryna do skropienia łososia

WYKONANIE
Łososia parujemy. Bakłażan i paprykę grillujemy beztłuszczowo. Groszek gotujemy do miękkości, odcedzamy i miksujemy do uzyskania konsystencji puree, podlewając go wodą, w której się gotował.

CZY WIESZ, ŻE…
w łososiu znajduje się witamina D. To ona pomaga zachować właściwą wagę, wzmacnia serce i chroni przed rakiem.

[1] Czerwińska Dorota, Gulińska Edyta „Podstawy żywienia człowieka”, WSiP 2011.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF