Dzień 26 maja jest dniem szczególnym – wszystkie dzieci, zarówno małe jak i te trochę większe składają życzenia, wręczają kwiaty oraz prezenty swoim mamom. Mamy bez wątpienia są najważniejszymi osobami w naszym życiu, dlatego warto zadbać o to, by ten dzień był dla nich wyjątkowy i specjalny. Jak przyrządzić niecodzienne, a zarazem zdrowe dania z tej okazji podpowiedzą Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny marki Lubella oraz Anna Różyk – dietetyk współpracująca z marką Lubella.

Intencją obchodzenia Dnia Matki jest niewątpliwie okazanie mamom miłości, szacunku oraz wdzięczności za opiekę i wszelki trud związany z wychowaniem. Tego dnia każda z nich powinna poczuć się doceniona, wyjątkowa i niezastąpiona. Z tego względu należy szczególnie się postarać, aby uszczęśliwić nasze mamy.

Historia i tradycja wspomnianego święta wywodzi się już z kultury starożytnej Grecji i Rzymu, kiedy to czczone były matki – boginie, które stanowiły symbol płodność i urodzaju. Następnie w Anglii oraz Szkocji w XVI-XVII wieku odbywały się tak zwane „Niedziele u Matki”, podczas których matki obdarowywane były podarunkami oraz dawały błogosławieństwo swoim dzieciom. Tradycja ta zachowała się do XIX wieku, a po wojnie wiele krajów ją odnowiło w tym również Polska. Święto Mam w Polsce zaczęło być obchodzone w 1914 roku w Krakowie i do dnia dzisiejszego dzień 26 maja dedykowany jest wszystkim Mamom. Na przestrzeni lat historia tego dnia zmieniała się, jednak do dzisiaj jest on obchodzony w ponad 40 krajach na całym świecie. Każda kultura posiada swoje własne tradycje i obyczaje, a dzień ten celebrowany jest w różnych terminach. We Włoszech zgodnie z tradycją dzieci pieką swoim mamom ciastka w kształcie serc, w Tajlandii natomiast klękają przed swoimi mamami wraz z kwiatami jaśminu w celu wyrażenia swojej wdzięczności.

Przez żołądek do serca

Co roku większość z nas zastanawia się jak sprawić przyjemność swojej mamie w jej szczególnym dniu. Jedni kupują kwiaty, kosmetyki, książki bądź inne podarunki, inni natomiast starają się wykonać prezenty samodzielnie. Upominki wykonane własnoręcznie z pewnością zostaną szczególnie docenione. Warto zatem włożyć odrobinę trudu, aby zobaczyć radosne uśmiechy na twarzach mam. – Jednym z najważniejszych elementów naszego życia jest jedzenie, dlatego też samodzielnie przygotowany posiłek może okazać się strzałem w dziesiątkę. Aby odpowiednio zadbać o nasze mamy i sprawić, by były z nas dumne przygotujmy wspaniały i smaczny obiad albo rozpływający się w ustach deser – podpowiada Piotr Ceranowicz. – Danie wcale nie musi być skomplikowane i trudne w przygotowaniu. Wystarczy dobry pomysł oraz odrobina fantazji, a efekt z pewnością będzie nieziemski – dodaje kucharz.

Wraz z Dniem Matki, powinniśmy zadbać również o zdrowie naszych mam. Przygotowanie posiłku, bogatego w substancje odżywcze, minerały oraz witaminy, to najlepszy prezent dla ukochanej mamy. Pamiętajmy, aby nie tylko od święta zadbać, aby w naszym jadłospisie znalazły się dania, w których będą odpowiednie proporcje węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczów. Wybierając produkty zwróćmy uwagę na zawartość błonnika, wapnia, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu oraz innych składników mineralnych i witamin, które wpływają nie tylko na zdrowie naszych mam, ale również na ich samopoczucie – podkreśla Anna Różyk. – Przygotowując uroczysty obiad pamiętajmy, że najważniejszym elementem posiłku są produkty zbożowe, stanowiące podstawowe źródło energii. Wszelkie makarony i kasze to odpowiedni wybór – idealnie komponują się z warzywami, które są najlepszym źródłem błonnika oraz składników mineralnych. Jako dodatek białkowy doskonale sprawdzą się ryby – źródło drogocennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz innych niezbędnych mikroelementów. Tak skomponowany obiad z pewnością zadowoli wszystkie mamy, zapewniając im tym samym walory zdrowotne – przekonuje dietetyk.Nie zapominajmy jednak, aby dbać o zdrowie naszych Mam nie tylko w dniu ich Święta. Zdrowe nawyki żywieniowe powinny towarzyszyć nam i naszym najbliższym każdego dnia.

A na koniec coś słodkiego

Bez wątpienia wiele z nas nie wyobraża sobie uroczystego obiadu bez słodkiego zakończenia. Z tego względu na tak ważne święto jak Dzień Matki powinniśmy przygotować specjalny deser. Możliwości jest wiele – począwszy od pysznych ciast i ciasteczek, kończąc na niecodziennym torcie. – Zdrowe odżywianie nie wymaga od nas wyrzekania się wszystkich niezdrowych dań. Pamiętajmy, że w granicach rozsądku odrobina słodkiej rozpusty nam nie zaszkodzi, szczególnie w tak ważny dzień – radzi dietetyk, Anna Różyk. – W roli deseru świetnie sprawdzi się tarta z dodatkiem sezonowych owoców bądź muffinki z czekoladą. To łatwe i szybkie w przygotowaniu propozycje deserowe, więc z pewnością nikt nie będzie miał trudności z ich przygotowaniem. Aby zadbać o każdy szczegół pamiętajmy również o fantazyjnym ozdobieniu wypieków – pokruszone orzechy, świeże owoce bądź czekolada nadadzą im smakowity charakter – dodaje Ceranowicz.

Pamiętajmy że wszystkie mamy są wyjątkowe nie tylko w dniu ich święta. Dbajmy o nie, rozpieszczajmy i szanujmy każdego dnia, aby wyrazić naszą miłość i uznanie. Samodzielne przygotowanie posiłku będzie świetnym dodatkiem do pięknych życzeń, które każda mama powinna usłyszeć 26 maja.

***

Pomidory malinowe nadziewane orzo z pesto z rukoli i serem pleśniowym

lubella_pomidory_malinowe_nadziewane_orzo_z_pesto_z_rukoliSkładniki:

  • 400g Makaronu Lubella Jajeczna ryż
  • 4 duże pomidory malinowe
  • 100g rukoli
  • 50 ml oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g sera gorgonzola
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pastę z czosnku, rukoli, oliwy oraz pieprzu i soli przygotowujemy za pomocą blendera lub w moździerzu.

Pomidory obcinamy z wierzchu, a następnie wydrążamy łyżką. Lekko solimy wnętrze.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodajemy pokruszony ser i wkładamy do wydrążonych pomidorów. Z wierzchu układamy kawałeczki sera.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut z grzaniem od góry.

Pełnoziarniste kokardki z krewetkami i fasolką szparagową

lubella_pelnoziarniste_kokardki_z_krewetkami_i_fasolka_szparagowaSkładniki:

  • 400g Makaronu Lubella Pełne Ziarno kokardki
  • 400g krewetek
  • 200g fasolki szparagowej
  • 200 ml śmietanki 36%
  • Szczypiorek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • Sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Czosnek i cebule siekamy drobno i przesmażamy na oliwie. Dodajemy krewetki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Następnie dodajemy makaron i śmietankę. Całość mieszamy i posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Tarta z kremem i letnimi owocami

lubella_tarta_z_kremem_i_letnimi_owocamiCiasto:

  • 400g Mąki Lubella Puszysta tortowa
  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz schłodzone masło . Siekamy nożem lub delikatnie rozcieramy palcami na grudki wielkości zacierek. Dodajemy rozkłócone jaja i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy delikatnie foremkę na tarte. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia i groch do obciążenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, po tym czasie zdejmujemy papier i dopiekamy tarte bez obciążenia jeszcze przez 5-10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krem i przybranie:

  • 300 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 50g cukru
  • 40g Mąki Lubella Puszysta tortowa
  • 2 żółtka jaj
  • 250g ulubionych owoców: jeżyny, truskawki, maliny, borówki lub jagody

Sposób przygotowania kremu:

Zagotowujemy w rondlu mleko z ziarenkami z laski wanilii oraz strączkiem. Mieszamy w misce cukier, mąkę i żółtka na pastę. Wlewamy zagotowane mleko małym strumieniem mieszając z pastą. Masę wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na wystudzoną tarte wykładamy krem oraz dekorujemy owocami.

Rada:

Aby wygląd tarty był jeszcze lepszy, należy w rondelku rozpuścić odrobinę dżemu morelowego z niewielką ilością kawałków owoców. Posmarowanie owoców płynnym dżemem nada im piękny połysk.

***

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF