Wiosna jest idealnym okresem na wprowadzenie w życie powiedzenia „w zdrowym ciele zdrowy duch”, ponieważ to właśnie teraz przykładamy większą wagę do aktywności fizycznej i do tego, co mamy na talerzu. Zbilansowana dieta stanowi kluczowy element zmian. Doda nam energii i pozwoli zdrowo przygotować się do lata!

Pasta_lunga_01_2012.epsZmiana nawyków początkiem sukcesu

Trudno jest odejść od nawyków wyrabianych przez całe życie. Jednak, jak potwierdzają specjaliści, czasem wystarczy kilka drobnych zmian, by czuć się zdrowiej i mieć więcej energii. Świeże produkty zamiast gotowych, wzbogacenie diety o owoce i warzywa, makarony
z pszenicy durum i dostarczanie organizmowi 2 litrów wody dziennie to tylko niektóre z nich. Zmiany warto zacząć już dziś!

Bądź otwarty na eksperymenty!

Mimo, że polska kuchnia jest smaczna, jest również dość kaloryczna i tłusta.  Warto więc urozmaicać menu o potrawy z innych zakątków świata. Szczególnie zdrowa i polecana przez dietetyków jest kuchnia śródziemnomorska. Świeże i powszechnie dostępne składniki i prosty, lecz wyrafinowany smak potraw, to jej najbardziej charakterystyczne cechy. Do tego prawdziwie włoskie makarony wraz z sosami wysokiej jakości i warzywami, które pozwolą nam zachować zbilansowaną dietę i jednocześnie dogodzą naszemu podniebieniu. Na dobry początek przygody ze zdrową kuchnią śródziemnomorską proponujemy zdrowy przepis
na makaron nitki (capellini) z aromatem siekanych ziół i marynowaną cukinią!

Makaron nitki (capellini) z aromatem siekanych ziół i marynowaną cukinią

  • zadbaj_o_siebie_na_wiosnę_01350 g capellini Barilla
  • 500 g pomidorów
  • 2 cukinie
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 4 liście bazylii
  • 6 łyżek oliwy z oliwek Extra Vergine
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 liście szałwii
  • 3gałązki tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek do smaku
  1. Oczyścić cukinie i pokroić je w długie pasy, wykorzystując jedynie część zieloną, z kilkoma milimetrami miąższu. Otrzymane w ten sposób podłużne części warzywa przyciąć na cienkie paseczki i doprawić 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
  1. Pomidory sparzyć przez kilka sekund w dużej ilości wrzątku, wyjąć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy z ząbkiem zgniecionego czosnku i dodać pomidory, osolić i gotować 5-10 minut.
  1. Ugotować nitki Barilla w dużej ilości osolonej wody, odcedzić, kiedy będą jeszcze półtwarde i nałożyć sos pomidorowy z posiekanymi drobno ziołami. Udekorować marynowaną cukinią i serwować.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF