Jednym z najsmaczniejszych i najsłodszych owoców lata jest brzoskwinia, która w czasach starożytnego Rzymu nazywana była perskim jabłkiem. Znajduje się w niej wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dodając brzoskwinię do potraw możemy liczyć na ciekawy i wyrazisty smak, któremu nie można się oprzeć. W kuchni warto postawić zarówno na świeże owoce, jak i te w syropie, które możemy mieć w spiżarni przez cały rok.

 

Przygotowując tradycyjne dania warto pokusić się o wzbogacenie ich smaku  odrobiną słodyczy, poprzez dodanie do nich owoców, takich jak na przykład brzoskwinie. Ich regularne spożywanie oczyści organizm z toksyn, a zawarty w nich beta-karoten wpłynie korzystnie na wygląd  skóry. To owoc, który świetnie sprawdzi się jako dodatek nie tylko do deserów i sałatek, ale także do wytrawnych dań, takich jak na przykład pieczona kaczka.

 

Pieczona kaczka z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń marki Sandra
  • 4 piersi z kaczki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • szczypta papryczki chilli
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kaczki dokładnie myjemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem rzepakowym i grillujemy na niej kaczkę z każdej strony przez około 7 minut. Podsmażone piersi przekładamy do szklanego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie odcedzamy, kroimy na ćwiartki, posypujemy solą oraz pieprzem i wkładamy do naczynia z kaczką. Następnie w małym naczyniu mieszamy czerwone wino z miodem, sosem sojowym i papryczką chilli. Powstałym sosem polewamy piersi z kaczki oraz brzoskwinie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy do niego nasze danie w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Chrupiącą kaczkę wykładamy na talerz, kroimy w plastry, a obok niej układamy pieczone brzoskwinie. Całość polewamy gorącym sosem z naczynia i posypujemy posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF