Herbatę pijemy niemal codziennie, a mimo to z reguły nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak pracochłonny i wyjątkowy jest proces jej zbierania i przetwarzania. Każdy jej rodzaj, zanim trafi na sklepowe półki przemierza długą drogę. Jednak niewiele herbat jest wytwarzanych z taką pieczołowitością, jak herbata Akbar. Firma Akbar Brothers uchyla rąbka tajemnicy, pokazując rozległe pola plantacji najlepszej lankijskiej herbaty.

herbata_na_plantacjiSri Lanka słynie z doskonałych herbat i przypraw. Koneserzy herbaciani zgodnie twierdzą, że to właśnie na tej wyspie produkowane są najlepsze mieszanki. Mimo tego, że uprawa herbaty na Cejlonie rozpoczęła się dopiero w XIX wieku, to wyspa ta bardzo szybko stała się jej czołowym wytwórcą. Wszystko za sprawą idealnego splotu warunków takich jak gleba, nasłonecznienie czy opady, które pozwalają na uprawę najlepszej czarnej herbaty.

Od najmłodszego listka

Herbata Akbar uprawiana jest na najczystszych plantacjach na świecie, które znajdują się na wysokogórskich, lankijskich stokach. Wszystkie krzewy herbaty posadzone są w równych rzędach, a zbierać ją mogą tylko kobiety. Mają bowiem delikatniejsze i mniejsze dłonie od mężczyzn. Wszystko dlatego, że z krzewów herbacianych zbierane są wyłącznie 2-3 najmłodsze listki i pączek. Tylko delikatne, kobiece dłonie mogą zebrać herbatę nie uszkadzając rośliny oraz nie gniotąc listków. Dzięki temu herbata Akbar posiada tak bogaty aromat. Krzew herbaciany potrafi urosnąć nawet do 20 metrów, więc aby umożliwić zbieranie najmłodszych listków, każdy z nich jest starannie przycinany do wysokości 1 metra.

Krzewy podlegają ciągłej kontroli. Kiedy jego listki stają się twarde, krzew ma czas na kilkumiesięczny odpoczynek. Natomiast nowa sadzonka musi odczekać okres 3 lat, aby móc zbierać z niej pełnowartościowe listki herbaty. Niektóre plantacje używają do zbiorów specjalnych maszynek, jednak herbata Akbar cały czas jest wierna tradycji ręcznego zbierania – daje to gwarancję nienaruszenia listków.

Fabryka herbaty

Liście herbaty prosto z plantacji trafiają do fabryki, gdzie poddawane są kolejnym procesom. Na początku zbiory umieszczane są w długich na kilkanaście metrów rynnach, gdzie są suszone. W ten sposób liście mogą utracić aż 30% swojej naturalnej wilgoci. Następnie są dokładnie oczyszczane. Usuwa się resztki ogonków oraz inne zanieczyszczenia. Tak przygotowane liście są zwijane i rozdrabniane. Efektem ich rolowania jest puszczanie soków, co sprzyja procesowi fermentacji. Od długości trwania procesu fermentacji zależy późniejsza barwa, smak i moc herbaty.

Następnie nadchodzi czas na klasyfikację liści herbaty ze względu na ich wygląd i wielkość. Podziału dokonują drgające sita. Warto zwrócić uwagę na to, że jakość herbaty, bez względu na wielkość liści, jest taka sama – cała partia pochodzi z tego samego zbioru. Ostatnim etapem jest pakowanie herbaty.

Cejloński lew

Certyfikatem jakości herbat wytwarzanych na Sri Lance jest posiadanie przez nich najważniejszego dla koneserów herbaty znaku – cejlońskiego lwa. Mogą go otrzymać jedynie herbaty, które nie tylko zostały zebrane i zapakowane na Cejlonie, ale również przeszły szereg restrykcyjnych testów przeprowadzonych przez Cejloński Komitet Herbaciany. Herbata kontrolowana jest pod względem procesów produkcji, smaku, aromatu i składu.

Herbata Akbar to synonim najwyższej jakości czarnej, cejlońskiej herbaty. Proces jej uprawiania już od najmłodszego listka jest pieczołowicie doglądany przez firmę. Nic więc dziwnego, że marka od wielu pokoleń oferuje konsumentom to, co najlepsze.

Więcej informacji na temat marki Akbar znaleźć można na stronie www.akbar.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF