Owoce szczepu Saperavi z ekologicznej winnicy Kudigora dojrzewają w zgodzie z zasadami upraw organicznych. Wolne od syntetycznych pestycydów czy nawozów sztucznych, są pod koniec września ręcznie zbierane, odszypułkowane i tłoczone.

Następnie fermentują na naturalnych drożdżach w kadziach z nierdzewnej stali. Maceracja trwa 8 dni. W dalszej kolejności wino zostaje zlane znad osadu i poddane fermentacji malolaktycznej. Przez 12 miesięcy dojrzewa w kadziach. Właśnie tak powstaje Marani Saperavi Bio.

marani_saperavi_bioCzerwone aż po czerń

Opisany wyżej proces przekłada się na wyjątkowy smak, barwę i aromat wina. Głęboki, czerwony kolor Marani Saperavi Bio przechodzi niemal w czerń. Jego zapach to przede wszystkim owoce leśne, porzeczka i aronia. Ten owocowy bukiet wzbogacony jest subtelnymi nutami mchu, mokrej ziemi i igliwia. Smak Saperavi Bio zachwyca swoją miękkością i wyraźną nutą leśnych owoców. Jednak to wyczuwalne, aczkolwiek ujarzmione taniny czynią go szczególnie interesującym. W dalszej kolejności możemy wyczuć także nuty korzenne, lekko przypalone tło, a także rejestr dymno-śliwkowy. Te doznania prowadzą wprost do owocowo-pestkowego finiszu.

Chakapuli, abkhazura i mtsvadi

Marani Saperavi Bio to reprezentatywny przykład gruzińskiego, czerwonego wina. Idealnie komponuje się z tradycyjnymi dla tego rejonu mięsami – jagnięciną i wołowiną. Będzie doskonale smakować np. z chakapuli, czyli duszonymi kotletami jagnięcymi lub pikantnymi pulpetami abkhazura. Warto łączyć je także z mtsvadi – szaszłykiem z jagnięciny. Można też wprowadzić je do menu składającego się z potraw kuchni innych regionów Europy – najlepiej mięsnych, ale nie tylko. Dobrze będzie się komponować także z wyrazistymi serami czy rybami.

 

Cena: 45 zł

Butelka: 0,75 l

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF