Tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni Bliskiego Wschodu jest harissa. Ta bardzo ostra przyprawa występuje w postaci pasty lub gęstego sosu. Jej głównym składnikiem są papryczki chili. Harissa jest niezbędna w kuchni krajów arabskich – urozmaica potrawy z kaszy kuskus, makarony, zupy a nawet kanapki.

Sandra_Harissa (2)Harissa to mieszanka przyprawowa na bazie chili. W krajach arabskich ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Używana jest do mięsa grillowanego, smażonego lub pieczonego, a także do podkreślenia smaku ryb. Ta arabska pasta, będzie również idealnym dodatkiem do jajek na twardo, jajecznicy, zup, czy przecieru pomidorowego.

Harissa swój bardzo ostry, ale niezwykły smak, zawdzięcza nie tylko papryczkom chili, ale również czosnkowi, oliwie oraz aromatycznym przyprawom, takim jak: kolendra, kminek zwyczajny, czy kmin rzymski. Ostrość harissy możemy złagodzić dodając więcej oliwy.

Pasta harissa może mieć szerokie zastosowanie także w kuchni polskiej, a dania z jej wykorzystaniem będą łatwe i przyjemne w przygotowaniu.

Grzanki z pastą harissa

Sandra_Harissa (1)Składniki:

  • 3 łyżki pasty harissa (np. Harissa marki Sandra)
  • 150g miękkiego masła
  • 200 g sera mozarella
  • 1 duża cebula
  • 1 ciabatta
  • szczypiorek

Ten prosty przepis na pyszne grzanki zaczynamy od wymieszania masła z harissą. Następnie ciabattę kroimy na małe kromki. Każdą z kromek smarujemy aromatycznym masłem z harissą i posypujemy kawałkami mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika z nastawioną funkcją grillowania na około 5 minut. Brzegi ciabatty powinny się zarumienić, a ser rozpuścić. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem.

Burgery z harissą

Sandra_Harissa (3)Składniki:

  • 250g mielonej wieprzowiny
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki pasty harissa (np. marki Sandra)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 bułki
  • majonez
  • sałata
  • plastry pomidora
  • 1czerwona cebula
  • sos tzatziki

Zmielone mięso wieprzowe umieszczamy w misce, dodajemy do niego pastę harissa, posiekaną kolendrę, sodę, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dokładnie dłonią. Powstałą masę dzielimy na 2 części, z każdej formujemy dużego, płaskiego kotleta. Następnie smażymy je na patelni grillowanej z obu stron, aż do momentu wysmażenia. Bułki kroimy na pół, wkładamy na kilka minut do piekarnika i opiekamy. Wnętrze bułek smarujemy majonezem i układamy w niej plastry sałaty, pomidora, czerwonej cebuli i gotowe mięso. Burgery podajmy od razu po przygotowaniu. Dobrze komponują się z sosem tzatziki i frytkami.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF