Kwestie żywności modyfikowanej oraz regionu pochodzenia produktów budzą coraz większe zainteresowanie polskiego społeczeństwa. Świadomi konsumenci chcą dokładnie wiedzieć co kupują i czym karmią swoje dzieci. Producent warzyw konserwowych, firma Bonduelle, wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom umieszczając na opakowaniach informacje o metodach wytwarzania oraz miejscu pochodzenia warzyw.

 

Po serii protestów wobec GMO, wprowadzeniu w Polsce zakazu upraw roślin modyfikowanych genetycznie, a także w związku z licznymi pytaniami konsumentów, firma Bonduelle umieściła na puszkach swoich najbardziej popularnych produktów informacje o pochodzeniu i metodach wytwarzania oferowanych warzyw. Na sklepowych półkach można już znaleźć kukurydzę Bonduelle z hasłem „Niemodyfikowana genetycznie” oraz groszek Bonduelle z informacją „Polskie uprawy, polskie smaki”. Zmiany na etykietach stanowią jasny przekaz dla konsumentów wybierających jedynie zdrowe i naturalne produkty żywnościowe.

„Stanowisko Bonduelle w sprawie roślin GMO jest jednoznaczne. Sprzeciwiamy się praktykom modyfikacji genetycznej i nie używamy w naszych produktach warzyw GMO. Co więcej, stosujemy rygorystyczne zasady siewu oraz nadzoru upraw” – mówi Anna Telakowiec, dyrektor marketingu Bonduelle Polska. Taką opinię na temat GMO podziela wielu Polaków.

 

Zainteresowanie polskich konsumentów budzi także pochodzenie kupowanych produktów. Większość z nas ma świadomość jak duże znaczenie dla zdrowia ma sposób uprawy i produkcji oraz pochodzenie składników, z których wytwarzane są produkty żywnościowe. Preferujemy wyroby pochodzące z wybranych regionów rynku krajowego. Według  badania SMG/KRC z 2010 r. aż 81% Polaków wybiera produkty krajowe, a 61% uważa, że ekspozycja informacji o pochodzeniu produktu wpływa na ich decyzje zakupowe.

 

Aby dostarczać konsumentom zdrowe i bezpieczne warzywa najwyższej jakości firma Bonduelle współpracuje z wyselekcjonowanymi dostawcami roślin, stosującymi  naturalne metody uprawy gleby, mechaniczne metody zwalczania chwastów i odpowiedni dobór nasion oraz wybierającymi optymalny moment zbiorów. Dzięki temu kukurydza Bonduelle jest nie tylko wolna od GMO, ale także chrupiąca i naturalnie słodka, a groszek z Kujaw miękki, delikatny w smaku i intensywnie zielony. Ten ostatni jest uprawiany i produkowany w Gniewkowie przy użyciu uproszczonej techniki uprawy gleby oraz płodozmianu. Czas, od momentu zbioru do przetworzenia groszku nie przekracza 4 godzin, dzięki czemu zachowuje on swoje naturalne walory smakowe, zdrowotne i jakościowe.

 

Produkty i ceny

W ofercie Bonduelle znajduje się kilkanaście rodzajów produktów apertyzowanych z kukurydzy i groszku. Wszystkie produkty oznakowane zostały etykietą informującą o metodach wytwarzania oraz miejscu pochodzenia warzyw. Wieczka puszek wyposażono w otwarcie – „easy – open”, a ich wnętrze w specjalną ochronną emalią uniemożliwiają migrację niepożądanych związków do produktu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF