Latem uwielbiamy bawić się ze znajomymi. Organizujemy grille, tradycyjne domówki lub garden party, albo spędzamy weekendy z przyjaciółmi poza miastem. Długie dni, ciepłe noce, wakacje oraz urlopy – wszystko sprzyja częstym spotkaniom! Co jest ich nieodłącznym elementem? Oczywiście pyszne i zdrowe menu!

Niezależnie od tego, czy organizujemy imprezę w plenerze, czy też będziemy bawić się w domu, warto zadbać o smakowite przekąski i dania, które na długo pozostaną gościom w pamięci. Potrawy powinny być proste  w przygotowaniu i efektowne zarazem. Korzystajmy w uroków lata! Niech będzie lekko, kolorowo…po prostu przepysznie! Delikatne przekąski można przygotować na przykład w wykorzystaniem pieczywa Tovago. Chrupkie i zdrowe kromki z różnych zbóż, z dodatkiem m.in. modnych kasz, to świetna propozycja dla fanów menu w stylu fit, które doskonale smakuje i bardzo dobrze wpływa na sylwetkę. Chrupkie pieczywo warto mieć zawsze pod ręką i pamiętać o nim nie tylko podczas „imprezowych”, lecz także codziennych zakupów. Dołóżmy paczuszkę do naszego koszyka i bądźmy też przygotowani na wizytę niespodziewanych gości. Niech lekkie pieczywo zawsze będzie obecne w naszym domu i niech to stanie się…bardzo mądrym, dobrym nawykiem!

Pieczywo Tovago długo zachowuje swoją świeżość, dlatego znakomicie sprawdzi się jako menu podczas imprez poza domem. Smakowite kanapeczki można przygotować bez trudu, a nawet zaangażować w to gości! Tworzenie razem z przyjaciółmi kolorowych, chrupiących przekąsek, to sposób na kreatywne i oryginalne rozpoczęcie udanego wieczoru. Tego lata planujemy mnóstwo smacznej zabawy z Tovago!

Przepisy :

KANAPKA NA CHLEBKACH TOVAGO Z ŁOSOSIEM I SERKIEM RICOTTA

Kanapka z łozosiem i serkiem ricottaCzas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

4 kromki pszennych chlebków Tovago

4 plasterki wędzonego łososia

4 łyżki serka ricotta

4 cząstki pomarańczy pozbawione białych błonek

Kiełki słonecznika do ozdoby

Sposób przygotowania:

Na chlebku Tovago ułóż zwinięty plasterek łososia. Na nim ułóż serek ricotta i cząstkę pomarańczy. Całość udekoruj kiełkami słonecznika.

SAŁATKA Z BROKUŁÓW I SERA FETA Z CHLEBKAMI TOVAGO

Sałatka z brokułów i sera fetaCzas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

4 kromki kukurydziano-jaglanych chlebków Tovago

1 pierś z kurczaka

2 łyżki oleju rzepakowego

1 brokuł

Pół opakowania sera feta

2 łyżki curry

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy

Ulubione zioła

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokrój w małe kawałki, dopraw curry i odstaw na pół godziny. Brokuł podziel na małe różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie tak, by pozostał półtwardy. Ser feta pokrój w kawałki. Przygotuj sos przez wymieszanie oliwy, soku z cytryny, musztardy, miodu, ziół, soli i pieprzu. Usmaż kawałki kurczaka w patelni na rozgrzanej oliwie. Wymieszaj kurczaka, ser feta, brokuły i sos. Sałatkę podawaj z chlebkami kukurydziano-jaglanymi Tovago.

SAŁATKA Z CYKORII Z CHLEBKAMI TOVAGO

Sałatka z cykoriiCzas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

4 kromki błonnikowych – żytnich chlebków Tovago

2 cykorie

1 pomarańcza

Pestki z połowy granatu

100 ml jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku

1 łyżka majonezu

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cykorię pokrój w paseczki. Pomarańczę wyfiletuj tak, by powstały cząstki bez białych błonek. Przygotuj sos czosnkowy przez zmieszanie jogurtu, majonezu oraz rozgniecionego czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj cykorię z pomarańczą. Polej sosem czosnkowym i posyp pestkami granatu. Podawaj z chlebkami błonnikowymi Tovago.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF