Jajko symbolizuje zdrowie i życie, a także miłość i płodność. Jest też najbardziej popularnym symbolem Świąt Wielkiej Nocy. Dlatego w tym czasie, częściej niż zazwyczaj, przygotowujemy potrawy z jaj. Może w tym roku zaskoczymy naszych domowników i zamiast klasycznych jajek w majonezie zaserwujemy wykwintną przekąskę wg. przepisu Szafa Kuchni Zamku Topacz.

Przepisów na potrawy z jajek jest naprawdę wiele. Jajka sadzone, w koszulce, faszerowane, w galarecie, czy majonezie to tylko niektóre z nich. Jeśli jednak szukamy ciekawej, niestandardowej receptury na przekąskę z jajek, sięgnijmy do autorskiego pomysłu Szefa Kuchni Zamku Topacz, Rafała Borysa. Dzięki temu nasze wielkanocne śniadanie będzie z pewnością wyjątkowe.

Zamek Topacz_Wielkanocna przekąska (1)Składniki :

  • Jajko kacze (ewentualnie może być kurze)
  • Jarmuż
  • Kiełki rzeżuchy
  • Koper włoski (fenkuł)
  • Por
  • Oliwa truflowa
  • Syrop cukrowy
  • Masło

Wykonanie:

Miseczkę wykładamy folią spożywczą, następnie smarujemy oliwą i oprószamy solą. Delikatnie wbijamy jajko (tak, by nie uszkodzić żółtka) i tworzymy z folii sakiewkę, którą gotujemy przez 5 min. Jarmuż przez 3 minuty blanszujemy we wrzątku, a następnie podsmażamy na maśle. Koper włoski drobno kroimy i konfitujemy w syropie cukrowym. Następie robimy tzw. siano z pora. Drobno go siekamy, oprószamy mąką i smażymy na głębokim tłuszczu w temp. 140 stopni C.

Podanie:

Na dnie talerza układamy kiełki rzeżuchy, następnie konfitowany fenkuł i blanszowany jarmuż. Na tej pierzynce umieszczamy ugotowane jajo, a na nim siano z pora oraz kiełki rzeżuchy. I nasze wielkanocne danie gotowe. Smacznego!

Jeśli chcielibyście spróbować innych wyjątkowych dań autorstwa Szefa Kuchni Rafała Borysa, zapraszamy do nowej, wykwintnej Restauracji Zamku Topacz.

Jest on położony zaledwie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta, w miejscowości Ślęza.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF