Duszone warzywa wydają się zbyt nudne i pozbawione smaku? Nic bardziej mylnego. Odpowiednio przygotowane i doprawione mogą być znakomitym dodatkiem do drugiego dania lub samodzielną potrawą i najprzyjemniejszym kulinarnym doznaniem dnia.

O wpływie warzyw na nasze zdrowie i przez to o konieczności zachowania dla nich ważnego miejsca w naszej diecie nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak czasem przez nieprzyjemne doświadczenia z niewłaściwym przygotowaniem warzyw niechętnie do nich wracamy. A wystarczy pamiętać o ich właściwej obróbce termicznej, ale co najważniejsze, o odpowiednim doprawieniu, tak żeby wydobyć najlepszy smak.

Proste, szybkie i pyszne

Przygodę z duszonymi warzywami najlepiej zacząć od nieskomplikowanego dania, w którym użyjemy dobrze znanych produktów, dostępnych teraz świeżych na każdym straganie. Marchew, cukinia, brokuł, kalafior z dodatkiem pieczarek i cebuli – taka kompozycja duszonych warzyw stanie sie doskonałym towarzystwem dla karkówki z grilla czy pieczeni. Żeby nie stracić wielu wartości odżywczych i zachować dobrą konsystencję dania, najpierw należy produkty podsmażyć. W pierwszej kolejności – cebulę i pieczarki, a po nich marchew, cukinię, brokuły i kalafiora. Gdy warzywa zmiękną, warto dodać do nich Esencję do duszonych warzyw Knorr, która nada głębi smaku – stanie się on zdecydowany i bardzo wyrazisty. Następnie podlewamy całość wodą. Jeśli chcemy nadać potrawie nieco ostrości, możemy dodać czosnek. Oczywiście warto posypać warzywa także ulubionymi ziołami, jak rozmaryn, tymianek czy estragon. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 minut. W ten sposób przygotowane warzywa mogą okazać się tak smaczne, że uznamy je za samodzielne daie – idealne na ciepły letni dzień.

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Duszone warzywa z patelniPoziom trudności: łatwy

Składniki:

1 cebula

– 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr

– 1 marchew

– 200 g cukinii

– 150 g pieczarek

– 200 g brokułów

– 200 g kalafiora

– 3 łyżki oleju do smażenia

– pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę, marchew, pieczarki i cukinie na średnio grube plasterki. Kalafior i brokuł podziel na mniejsze różyczki.
  2. Podsmaż na patelni cebulę wraz z pieczarkami. Dodaj wcześniej przygotowane warzywa i smaż do czasu, aż staną się miękkie.
  3. Dolej wodę oraz Esencję do duszonych warzyw Knorr i dobrze wymieszaj. Duś przez 3 minuty.

A jeśli chcemy, aby kompozycja była nieco bardziej ekstrawagncka, postawmy na duszoną soczewicę z bakłażanem. Podsmażamy je i dusimy razem z marchewką, selerem, cebulą i ziemniakami. Dodając ostrą i słodką paprykę, nadamy potrawie ostrości. Na końcu posypujemy całość pokruszonym serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Duszona soczewica z baklazanem i serem fetaPoziom trudności: łatwy

Składniki:

200 g bakłażana

– 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr

– 100 g cebuli

– 300 g ziemniaków

– 200 g zielonej soczewicy

– 250 g pomidorów pelatti

– 100 g pokrojonej w półplastry marchewki

– 100 g selera naciowego pokrojonego w małe kawałki

– 100 g sera feta

– 20 g posiekanej natki pietruszki

– 3 posiekane ząbki czosnku

– oliwa

– papryka

– słodka papryka

– liść laurowy

– ziele angielskie

– kolendra

– kmin rzymski

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą.
  2. Do dużego garnka wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej ją i podsmaż na niej bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki, czosnek. Następnie przypraw ostrą i słodką papryką. Smaż chwilę. Pamiętaj, żeby co jakiś czas mieszać składniki, aby się nie przypaliły.
  3. Dodaj soczewicę i pomidory pelatti. Zalej składniki 500 ml wody. Przypraw liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim oraz Esencją do duszonych warzyw Knorr.
  4. Gotuj przez 40 minut często mieszając, aby nie przypalić soczewicy. Dopraw gulasz kminem rzymskim i solą. Soczewicę podawaj z natką kolendry i pietruszki i posyp ją pokruszonym serem feta.

zapiekana-papryka-z-soczewicaPapryka z wyśmienicie bogatym wnętrzem

Zapiekana papryka wygląda bardzo efektownie. A czy wiesz, że jest równie prosta w przygotowaniu? Najtrudniejszym elementem może być farsz, na który składa się podsmażona i duszona soczewica z pomidorami, cebulą i czosnkiem. Jednak pomocną rękę wyciągają szefowie kuchni Knorr. Skomponowana przez nich Esencja do duszonych warzyw idealnie połączy wszystkie składniki, nadając im wyjątkowego charakteru. Najpierw należy zeszklić na oliwie z oliwek jedną cebulę z dodatkiem czosnku, następnie dodać ryż (100 g) i ugotowaną soczewicę (200 g), a po chwilowym smażeniu dodać dwa pokrojone pomidory, tymianek i pół kulki mozzarelli. Dolewamy trochę wody, chwilkę gotujemy, aby później dodać Esencję Knorr. Taka ilość farszu powinna wystarczyć do napełnienia przynajmniej czterech dużych papryk, które następnie powinny być pieczone pół godziny w temperaturze 200°C. To smacznie wyglądające i bardzo sycące danie z powodzeniem może zawojować niejedną wyjątkową imprezę.

Uduśmy i to!

Jakie warzywa możemy jeszcze smacznie udusić? Warto pokusić się w tym sezonie także o duszoną fasolkę szparagową w pomidorach pelatti. Otrzymamy prawdziwą feerię barw powstałą z połączenia zielonej i żółtej fasolki oraz intensywnie czerwonych w sezonie pomidorów. Bazylia, tymianek i Esencja do duszonych warzyw Knorr dopełnią dzieła.

Choć możemy być nieco zaskoczeni, to możemy tak przygotować także cykorie, które duszone w aromatycznym bulionie oczarują nas niespotykaną słodyczą oraz głębią smaku. A duszona czerwona kapusta z boczkiem? Może okazać się przebojem tego roku!

Duszona czerwona kapusta

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

duszona-czerwona-kapustaPoziom trudności: łatwy

Składniki:

4 plastry boczka

– 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr

– 2 cebule

– pół łyżeczki mielonego cynamonu

– 1 liść laurowy

– 1 mała główka czerwonej kapusty

– 1 kwaśne jabłko

– 100 ml octu balsamicznego

– 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj kapustę oraz pokrój cebulę i boczek. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój je na duże kawałki. Do dużego garnka wlej niewielką ilość tłuszczu i usmaż bekon do czasu, aż stanie się chrupki. Następnie dodaj do niego cebulę, cynamon oraz liść laurowy i smaż wszystkie składniki przez 5 minut.
  2. Do naczynia dodaj poszatkowaną kapustę i smaż do momentu, aż delikatnie zmięknie. Dolej 500 ml wody i dodaj pokrojone jabłko oraz Esencję do duszonych warzyw Knorr. Wlej ocet, miód i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś przez 25 minut.

Duszone cykorie

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

duszone cykoriePoziom trudności: łatwy

Składniki:

8 sztuk cykorii sałatkowej

– 1 sztuka Esencji do duszonych warzyw Knorr

– 2 łyżki margaryny

– 1 łyżka soku z cytryny

– 2 łyżki świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij dolne części cykorii i przekrój je na pół. W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niego cykorie. Gotuj je przez ok. 10 minut, a następnie dokładnie odcedź.
  2. Na dużej patelni rozpuść na średnim ogniu 2 łyżki margaryny. Ułóż kolejno cykorie i skrop sokiem z cytryny. Dolej 250 ml wody i dodaj tymianek oraz Esencję do duszonych warzyw Knorr.
  3. Duś danie pod przykryciem przez ok. 30 minut.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF