Dodatków do grilla może być całe mnóstwo, dlatego warto zadbać, aby na naszym stole obok soczystej karkówki, czy ciężkostrawnej kiełbasy, znalazły się również lżejsze przekąski. Doskonałym uzupełnieniem mięsnych dań z rusztu mogą być kolorowe sałatki. A te warto serwować w towarzystwie smakowitych dressingów, które dopełnią smaku grillowego menu, tworząc wyjątkową i lekkostrawną kompozycję.

kuhne

Sałatka w lepszym wydaniu

Nie bez powodu dressing nazywany jest duszą sałatki – odpowiednio dobrany uczyni z bukietu warzyw prawdziwą ucztę. To dodatek na zimno do sałatek, sałat i surówek. Przygotowany na bazie oliwy i octu ma konsystencję rzadszą od tradycyjnego sosu. Dressing podaje się zwykle w osobnym naczyniu, a sałatkę polewa się nim tuż przed jedzeniem – dzięki temu prezentuje się ona świeżo i apetycznie. Możemy przygotować go sami, mieszając ze sobą odpowiednie składniki. W sklepach znajdziemy również gotowe produkty np. Kuhne – Dressing Vinaigrette, które możemy kupić poprzez stronę internetową www.sklep.smacznego.pl. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy szybko, wygodnie i w praktyczny sposób, chcą wyczarować wyjątkową sałatkę. 

Do najbardziej znanych dressingów należą:

  • Dressing Francuski – o słodko-kwaskowatym smaku, przyrządzany na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i octu balsamicznego. Zawiera zioła typowe dla kuchni francuskiej. Doskonały do zielonych sałatek, jajek i krewetek.
  • Dressing Winegret – typowy dla kuchni śródziemnomorskiej sos do sałatek. Jest niskokaloryczny, gdyż nie zawiera oleju. Swój charakterystyczny aromat zawdzięcza cebuli i kawałkom papryki oraz ziołowym przyprawom. Sprawdza się jako dodatek do większości popularnych sałatek.
  • Dressing Jogurtowy – ma wyraźny smak świeżego jogurtu z delikatnym aromatem ziół. Polecany do większości sałatek zarówno z surowych, jak i gotowanych warzyw oraz jako dip np. do paluszków warzywnych.
  • Dressing Balsamiczny – przyrządzany na bazie oliwy z oliwek, bazylii oraz octu balsamicznego. Doskonale komponuje się z sałatkami z pomidorów i zielonej sałaty. Jest

niezbędnym składnikiem słynnej przekąski Caprese, wytwarzanej z sera mozarella i pomidorów.

Przykładowe przepisy

Przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na proste smakołyki do grillowanych mięs, których przygotowanie nie zabierze wiele czasu. Są pyszne, kolorowe i zdrowe.

Roladki z grillowanego bakłażana

Składniki:

  • 4-6 łyżek jogurtowego dressingu (np. Kuhne – Dressing Jogurtowy, butelka 250 ml)
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 4 zielone szparagi
  • 50 g sera feta
  • 6 łyżek dżemu z żurawiny

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w cienkie plastry, paprykę i szparagi w paski, a ser feta w kostkę. Plastry bakłażana smarujemy dżemem z żurawiny, następnie układamy pokrojone warzywa i zawijamy tworząc roladkę. Przystawkę grillujemy i serwujemy z jogurtowym dressingiem.

Lekka sałatka do karkówki z rusztu

Składniki:

  • 4-6 łyżek dressingu ( np. Kuhne – Dressing Vinaigrette, butelka 250 ml)
  • 200 g makaronu kokardki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • Liście roszpunki
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • Garść prażonych nasion słonecznika

Przygotowanie:

Makaron gotujemy. Paprykę, ogórka i pomidorki koktajlowe kroimy w kostkę. Pokrojone produkty wrzucamy do miski, mieszamy z liśćmi roszpunki i prażonymi nasionami słonecznika. Całość skrapiamy sosem winegret i podajemy na zimno.

 

Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF