Marcowa premiera nowego sezonu programu ,,Restauracje, knajpy i bary drive-in” to łakomy kąsek dla miłośników poszukiwania nowych smaków i osób, które lubią jadać w restauracjach. Nowe odcinki programu emitowane są od poniedziałku do piątku o 23:00.

W nowym sezonie programu Guy zatrzymuje się w Denver, w stanie Kolorado, by skosztować ręcznie robionych tater tots i kanapki-potwora z pastrami. Wybiera się również do Filadelfii, by spróbować smażonej kanapki z masłem orzechowym i dżemem, a nawet burgerów z łosia.

Poniżej prezentujemy przepisy, które będą mogli Państwo przetestować we własnej kuchni, ale równie dobrze mogłyby figurować w barowym menu.

SAŁATKA KRÓLOWEJ KORINY

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 90 minut

Dla 4 osób

Sałatka KorinySKŁADNIKI:

NA MIĘSO:

500 g do 1 kg łaty wołowej
3 łyżki suszonego oregano meksykańskiego
2 łyżeczki mielonego kminku
Gruba sól morska
Świeżo zmielony czarny pieprz
720 ml bulionu wołowego
480ml wody
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 słodka cebula
3 liście laurowe
12 ziarenek pieprzu

VINAIGRETTE:

5 łyżek octu
5 łyżek soku świeżo wyciśniętego z limonki
1 łyżka soku marynowane jalapeno
3 łyżki suszonego oregano meksykańskiego
1 i ½ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki mielonego kminku
240ml oliwy z oliwek

SAŁATKA:

4 główki sałaty rzymskiej, rozdrobnione
4 duże pomidory, każdy pokrojony na 8 cząstek
1 średnia cebula czerwona, pokrojona na cienkie plasterki
2 pęczki rzodkiewki, oczyszczone i dobrze schłodzone
1 pęczek świeżej kolendry, liście grubo posiekane
4 awokado, bez pestek, pokrojone
Tortilla chips, do serwowania

WYKONANIE:

1) Wetrzyj w stek po obu stronach oregano, kminek, sól i pieprz. Włóż do dużego garnka stek, bulion wołowy, wodę, czosnek, cebulę, liście laurowe i pieprz. Doprowadź do wrzenia.

2) Gotuj przez 90 minut aż mięso będzie miękkie i łatwo wejdzie w nie widelec. Jeśli zajdzie taka potrzeba to możesz dodać trochę więcej wody podczas gotowania. Po 1 i ½ godzinie zdejmij garnek z ognia i pozostaw na około 20 minut do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

3) Po schłodzeniu, przykryj rondel pokrywką i umieść w lodówce. Schładzaj w lodówce od 1 do 3 godzin. Następnie odetnij wszelkie pozostałości tłuszczu z mięsa, pokrój na 4 kawałki w poprzek włókien.

4) Mięso ponownie umieść w garnku z bulionem i wyjmij tuż przed podaniem.

5) Aby przygotować vinaigrette, wymieszaj wszystkie składniki aż będą dobrze połączone. Dodaj oliwę ciągłym strumieniem aż wszystko ładnie się wymiesza.
6) Aby zrobić sałatkę, połącz sałatę i warzywa razem z sosem vinaigrette i na wierzchu połóż mięso. Na około talerza starannie ułóż tortilla chips.

KRWAWA MARY Z MINNESOTY

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

18 sztuk

Ilość: 1

Krwawa MarySKŁADNIKI:

Lód

150 ml naparu z wódki pieprzowej (przepis poniżej)

350 ml soku pomidorowego

1 łyżeczka sosu Worcestershire

1 łyżeczka soli selerowej

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka ostrego sosu

Marynowane warzywa, cebula, fasolka szparagowa, marchewka, oliwki, seler, jalapeno do dekoracji

NAPAR Z WÓDKI PIEPRZOWEJ:

235 ml wódki

1 jalapeno czerwone chilli

1 jalapeno zielone chilli

1 habanero chilli

1 poblano chilli

1 Serrano chilli

WYKONANIE:

KOKTAIL:

Wypełnij duży dzbanek lub miskę lodem, dodaj napar z wódki pieprzowej, sok pomidorowy, sos Worcestershire, sól selerową, sok z cytryny, ostry sos. Dobrze wymieszaj.

Udekoruj marynowanymi warzywami, cebulą, fasolką szparagową, marchewką, oliwką, selerem
i japanelo.

NAPAR Z WÓDKI PIEPRZOWEJ:

Przetnij wszystkie papryczki na pół, dodaj do wódki i zostaw na 24 godziny przez 7 dni w zależności od porządanej ostrości.

Przesiej przez filtr do kawy i przechowuj w szczelnym pojemniku.

CZEKOLADOWE BABECZKI GUY’A
Z WANILIOWO-WIŚNIOWYM KREMEM

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: 42 minuty

18 sztuk

Czekoladowe BabeczkiSKŁADNIKI:

BABECZKI:

210 g mąki pszennej
70g niesłodzonego kakao w proszku
30g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
150 ml tłustego mleka
60g sproszkowanego mleka
½ kawy w proszku
150 ml oleju rzepakowego
2 duże jajka
320 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka zapachu waniliowego
90g utartej czekolady

POLEWA:

450g cukru pudru
375g masła, miękkiego
1 łyżka zapachu waniliowego
3 do 4 łyżki śmietany kremówki
150ml wiśnie słodzone
do dekoracji wisienki maraschino

WYKONANIE:

1) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, Przygotuj foremkę do babeczek i wyłóż ją papilotkami.

2) W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sodą oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie połącz.

3) W średniej misce wymieszaj mleko, sproszkowane mleko i kawę w proszku. Dodaj olej i jaja, ubij trzepaczką. Następnie dodaj mleko do mąki i wymieszaj aż masa będzie gładka. Dodaj śmietanę, zapach waniliowy i znów dokładnie wymieszaj. Dodaj utartą czekoladę i wymieszaj.

4) Rozłóż ciasto do foremek, wypełniając tylko do połowy. Babeczki piecz przez 15 do 17 minut.
Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy po wyjęciu go z babeczki będzie czysty.

5) W czasie gdy babeczki się pieką, przygotuj polewę. Do miski włóż cukier i masło, miksuj mikserem na niskiej prędkości, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj zapach waniliowy i śmietanę, miksuj przez 2 minuty aż masa będzie puszysta. Dorzuć wisienki marachino i ubij aż składniki się dobrze połączą.

6) Po zakończeniu pieczenia babeczki pozostaw w foremkach przez 2 minuty, a następnie przenieś babeczki na kratkę do ostygnięcia jeszcze przez 10 minut.

7) Podczas gdy babeczki stygną, polewą napełnij rękaw cukierniczy lub pistolet posiadający dużą końcówką w kształcie gwiazdy. Ewentualnie można użyć zimnego noża lub łopatki. Kiedy babeczki ostygną, udekoruj je polewą, a na szczycie każdej już ozdobionej polewą babeczki dodaj słodzoną wisienkę.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF