Marka Żywiec nieustannie odkrywa przed konsumentami bogactwo piwnego świata i zachęca do próbowania nowych smaków. Dlatego teraz, czerpiąc z wieloletnich tradycji tworzenia piwnych specjalności, piwowarzy z Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu uwarzyli w limitowanej edycji trzy piwa: Białe, Marcowe oraz Bocka. Wprowadzeniu na rynek nowych wariantów towarzyszy akcja crowdsourcingowa pod nazwą Wybory Żywieckie – od połowy kwietnia, po raz pierwszy w historii, miłośnicy złotego trunku będą mogli zadecydować, który z nowo uwarzonych gatunków zostanie w sprzedaży. Aktywacji towarzyszyć będzie zintegrowana kampania marketingowa.

żywPiwny świat jest niezwykle różnorodny, a podróż przez niego i odkrywanie nowych gatunków – pasjonujące. Marka Żywiec, chcąc przybliżyć konsumentom nowe smaki, oddaje w ich ręce Bocka, Marcowe i Białe – trunki uwarzone przez piwowarów z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej. Jej przedstawiciele od początku istnienia Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu kultywowali tradycję produkowania piwnych specjalności, co teraz predysponuje markę do ich warzenia.

Bogactwo piwnych smaków z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej

Żywieccy piwowarzy, wykorzystując wieloletnie doświadczenie Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej oraz możliwości, jakie daje Arcyksiążęcy Browar w Żywcu, stworzyli trzy oryginalne receptury – Bocka, Marcowego i Białego.

Bock to piwo ciemne, znane w Polsce również pod nazwą koźlak. Ma piękną, rubinową barwę
oraz treściwy smak, który zawdzięcza wyjątkowej kombinacji słodów: pilzneńskiego, monachijskiego i karmelowego. Bock najlepiej wydobywa swoje walory smakowe i zapachowe, kiedy jest serwowany w snifterze w temperaturze 9-11 stopni Celsjusza.

Marcowe jest piwem typu lager o bursztynowej barwie oraz łagodnym słodowym smaku. Jego nazwa pochodzi z tradycji warzenia tego gatunku w pierwszych tygodniach wiosny. Obecnie, jego produkcja możliwa jest przez cały rok. Marcowe serwuje się w kuflu w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza.

Białe to naturalnie mętne piwo pszeniczne. Warzone jest przy użyciu słodu pszenicznego i jęczmiennego. Zachęca orzeźwiającym i lekkim smakiem z dodatkiem kolendry. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza w smukłej szklance.

W trosce o kulturę picia piwa, na etykietach nowo uwarzonych piw zostały zamieszczone innowacyjne wskaźniki schłodzenia w kształcie szklanek dedykowanych poszczególnym gatunkom. Zmiana ich koloru na niebieski stanowi potwierdzenie, że piwa idealnie nadają się do spożycia.

Ogólnopolskie głosowanie

Wprowadzeniu na rynek nowych gatunków towarzyszyć będą rozpoczynające się w połowie kwietnia Wybory Żywieckie – ogólnopolskie głosowanie, w którym każdy konsument będzie mógł wskazać, który z trzech gatunków smakuje mu najbardziej. To od decyzji miłośników piwa zależeć będzie, który z nowo uwarzonych trunków (Białe, Marcowe czy Bock) dołączy do żywieckiej rodziny. W ten sposób Żywiec zaprasza fanów do odkrywania wyjątkowych smaków i zapoznawania się z żywiecką tradycją, pasją i zamiłowaniem do piwa. Głosować można będzie na stronie zywiec.com.pl.

„Najbliższe miesiące to czas, kiedy w całej Polsce będą się ważyć piwne losy trzech nowych gatunków. Dzięki wykorzystaniu przy Wyborach Żywieckich niezwykle odważnej formy komunikacji, jaką jest crowdsourcing, marka po raz kolejny angażuje konsumentów w nieszablonowy sposób i udowadnia, że wsłuchuje się w ich potrzeby” – mówi Izabela Głodek, Dyrektor Marki Żywiec i Innowacji.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF