25 października miłośnicy makaronu mają swoje święto. Od 1995 roku na całym świecie obchodzimy Word Pasta Day czyli Światowy Dzień Makaronu. Przeciętny Włoch zjada rocznie ok. 26 kg makaronu. Jednak jak się okazuje makaron króluje podczas obiadów i kolacji nie tylko w swojej ojczyźnie. Już na drugim miejscu rankingu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg.  W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę.

 

Ponad 350 kształtów

 

Z roku na rok producenci makaronów nadają swoim produktom nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów. Makaronowy savoir-vivre mówi, że najcieńsze makarony spożywamy najczęściej w zupach, wstążki i paski podawane są zazwyczaj z sosami,  a wymyślne kokardki i rurki w formie zapiekanej lub w sałatkach. Także u nas coraz częściej makaron staje się zamiennikiem popularnych ziemniaków czy ryżu. Polacy z roku na rok coraz częściej serwują makarony na swoich stołach. W dalszym ciągu w Polsce bardzo dużą popularnością cieszą się makarony rosołowe typu krajanka, nitki lub wstążki. Jednakże zastosowanie makaronów w codziennej diecie jest coraz szersze, przez co i inne formy makaronu znajdują swoje zastosowanie – mówi  Robert Kula – Kierownik Sprzedaży w firmie Międzybrodzkie Makarony.

 

Włosi kontra reszta świata

 

13 mln ton rocznie na całym świecie, 3 mln ton we Włoszech, 2,5 mln ton w USA i 157 tysięcy ton rocznie w Polsce. Co zrobić z taką górą makaronu? Z roku na rok powstają coraz ciekawsze przepisy na makaronowe szaleństwa kulinarne. Największą kreatywnością cieszą się oczywiście Włosi – potrafią je przyrządzić na ponad 1000 sposobów.  W Tunezji makarony są równie chętnie spożywane jak kuskus, często także jako składnik szorby czyli ich tradycyjnej zupy. Makaron szorba kształtem przypomina drobny ryż.  Polacy nie dorównali jeszcze Włochom ani Tunezyjczykom, ale z roku na rok liczba spożywanego makaronu wzrasta i to nie tylko dzięki popularności rosołu z makaronem czy łazanek. Przede wszystkim dania z makaronem nie wymagają ogromnych umiejętności kulinarnych. Można je szybko i łatwo przygotować w oparciu o jeden z wielu przepisów dostępnych w sieci.

 

 

Międzybrodzkie Penne a’la mexicana!

 

Składniki:

– Międzybrodzki Makaron penne – 250g
– Mielone mięso – 400g
– Koncentrat pomidorowy
– Papryczka chilli – 1 sztuka
– Papryka czerwona – 1 sztuka
– Papryka żółta – 1 sztuka
– Czosnek – 3 ząbki
– Pomidor – 2 sztuki
– Fasola czerwona – ½ puszki
– Cebula 1 sztuka
– Oliwa z Oliwek
– Sól i pieprz
– Papryka chilli oraz słodka w proszku
– Zioła prowansalskie

Wykonanie:

 

Makaron penne gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz rozgniecioną papryczkę chili bez pestek. Następnie dodajemy mięso mielone i dusimy przez 10-15 minut. Pozostałe pokrojone wcześniej warzywa dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku przyprawami i ziołami. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolę z puszki i dusimy jeszcze 2 minuty. Całość podajemy razem z ugotowanym makaronem penne.

 

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF