Jaką rolę w życiu odgrywa woda? Jest nie tylko podstawowym składnikiem organizmu, ale również głównym elementem odżywiania. Wykorzystując ją w kuchni często nie zdajemy sobie sprawy z jej niestandardowego zastosowania oraz z faktu, że rodzaj wody ma znaczenie. Aby dodać posiłkom zupełnie nowego wymiaru, w naszych przepisach warto zamienić zwykłą wodę na sodową. Jak szybko i łatwo przygotowywać smaczne przekąski lub dania na jej bazie? Wykorzystując ekspres do napojów gazowanych SodaStream!

Poziom wody ma znaczenie

Woda to 60% naszego ciała. Jej niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji dla naszego organizmu. Ubytek wody może powodować osłabienie, nudności, czy zaburzenia koncentracji. Zapotrzebowanie na wodę jest uzależnione od płci, wieku, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Regularnie należy dbać, aby uzupełniać poziom płynów. Poza nawodnieniem istotne jest to co jemy, dlatego przygotowując posiłki warto skupić się na przepisach, w których kluczowym składnikiem jest woda sodowa.

Woda sodowa a gotowanie

Wodę sodową można wykorzystywać w zależności od potrzeb: do dań głównych, przekąsek czy deserów. Najczęściej wybiera się ją do robienia naleśników, gofrów, racuchów i bułek. Ale to nie wszystko. Niewiele osób wie o stosowaniu wody gazowanej do lodów, ciastek, ciast, pączków, a nawet pizzy, krokietów i tempury. Dlaczego woda sodowa jest świetnym składnikiem? Ponieważ nadaje lekkości i puszystości potrawom, a nasze kubki smakowe wprowadzają w zdezorientowanie, ale i zadowolenie. Skoro woda jest podstawowym składnikiem warto zadbać, by była świeża. Rozwiązaniem na to jest ekspres SodaStream. Woda przygotowana dzięki urządzeniu w kilka sekund zmienia się w wodę sodową, która może być bazą dla smacznych dań. Co ważne to od nas zależy, jak bardzo będzie nagazowana. Ekspres SodaStream jest idealny zarówno dla singli, rodzin, lubiących eksperymentować, jak i amatorów kulinarnych. Dostępne są 4 modele ekspresów – Crystal, Genesis, Source, Jet – w różnych kolorach, przez co pasują do każdej kuchni. Elegancki i funkcjonalny gadżet jest niezastąpionym elementem dekoracyjnym pomieszczenia. SodaStream to przepis na udane posiłki.

Ukryte zastosowanie wody sodowej

Poza kulinarnymi aspektami woda gazowana ma ważne zastosowanie w odżywianiu. Pobudza apetyt! Bąbelki zawarte w wodzie oddziałują na żołądek – łaskoczą i stymulują pragnienie. W efekcie do mózgu wysyłany jest sygnał, że organizm jest głodny. Ponadto woda uwalniając gaz pobudza nasz smak i daje uczucie ochłodzenia.

Przepis na muffiny czekoladowe na wodzie gazowanej

1Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanka mąki tortowej
  • 1 i 1/3 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml wody gazowanej przygotowanej za pomocą SodaStream
  • 100 ml oleju
  • 2 jaja

Sposób przyrządzenia:

Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym łączymy i mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugim pozostałe: wodę sodową, olej i jaja. Zawartość obu naczyń łączymy mieszając. Uzyskaną masę przekładamy do foremek ułożonych na blasze, napełniając je do 3/4 wysokości. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 190°C na 25 minut.

Do muffin można wrzucić ulubione owoce, orzechy lub kawałki czekolady.

www.SodaStream.pl

www.facebook.com/SodaStreamPolska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF