Marco Ghia,szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca włoskie pączki na Tłusty Czwartek:

CASTAGNOLE DI RICOTTA (PĄCZKI Z SEREM RICOTTA)

Czas przygotowania: 40 minut

Wykonanie: łatwe

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 300 g ricotty
  • 100 g skrobi
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 40 ml brandy
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka drożdży
  • szczypta soli
  • 1 starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Wkładamy wszystkie składniki do miski. Najpierw mieszamy je widelcem, potem rękoma; rękoma mieszamy tylko przez chwilę, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Otrzymane ciasto powinno być jednolite i miękkie.

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego wałeczki. Każdy wałeczek kroimy na kawałki o takiej samej wielkości. Otrzymanym kawałkom nadajemy kształt kuleczek i smażymy je w dużej ilości rozgrzanego oleju. Kiedy pączki się zarumienią, odcedzamy je i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF