Długie, chłodne jesienne popołudnia to doskonała okazja na oddanie się pasji kulinarnej, poeksperymetowanie w kuchni i przygotowanie pysznych dań. W okresie jesienno-zimowym możemy sobie pozwolić na bardziej treściwe posiłki. Warto zaserwować rodzinie lub przyjaciołom takie, które rozgrzeją, dodadzą energii i poprawią nastrój. Idealne na wspólny obiad będzie sycące cannelloni ze szpinakiem, zapiekane żółtym serem. To danie o włoskim rodowodzie jest nie tylko pyszne, ale także łatwe w przygotowaniu.

Kulinarną wizytówką włoskiej kuchni jest bogata gama dań z dodatkiem sosu pomidorowego i żółtego sera. Taką potrawą jest cannelloni – makaron w kształcie rurek, jeden ze specjałów włoskiej kuchni. – W tradycyjnej wersji napełnia się go mięsem mielonym. Jednak farsz do cannelloni daje spore pole do popisu – możemy go przyrządzić według własnych upodobań i wybranych składników. Makaronowe rurki można napełnić np. nadzieniem ze szpinaku z dodatkiem żółtego sera. Nieodłącznym składnikiem tej potrawy jest właśnie żółty ser, pod którym zapiekamy cannelloni. Powinniśmy użyć takiego, który będzie się dobrze topił i ciągnął oraz podkreślał smak potrawy. Najlepiej wybierać twarde i dojrzałe sery żółte, które łatwo rozpuszczą się podczas obróbki termicznej, do takich należy Gouda MSM Mońki lub ser Podlaski– mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane serem żółtym

Składniki:

Champignon-Spinat-Cannelloni▪ 500 g szpinaku (może być mrożony)

▪ paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)

▪ 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki lub Podlaskiego w bloku

▪ 1 jajko

▪ 2 ząbki czosnku

▪ 150 ml śmietany 18%

▪ 2 łyżki oliwy

▪ sól i pieprz

Przygotowanie:

Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek i doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać ze lekko wystygniętym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty – makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF