Zupa to danie, które możemy przyrządzić o każdej porze roku – wiosną i latem doskonale smakują chłodniki,  a jesienią częściej wybieramy te sycące i rozgrzewające. Niezależnie jednak od aury za oknem, pierwsze dania przygotowane na bazie sezonowych warzyw i świeżej wody, stanowią pyszny posiłek. Czy popularne wśród Polaków zupy, np. chłodnik czy krem z marchwi, można w prosty sposób urozmaicić i przemienić w przykłady sztuki kulinarnej? Marka BRITA odpowiada na to pytanie, proponując przepisy na smaczne, pomysłowe i łatwe w przygotowaniu zupy warzywne.

Wyborny smak zupy

Któż z nas nie kocha zup? Są smaczne, zdrowe i najczęściej tworzone z naturalnych, sezonowych składników. Bazą każdej zupy jest świeża i smaczna woda, dlatego marka BRITA poleca ich przyrządzanie na bazie wody filtrowanej. Dzięki filtracji wody, walory smakowe i zapachowe potraw znacznie zyskują, a wygląd przygotowanych dań jest niezwykle apetyczny. Zupa przygotowana na bazie wody filtrowanej BRITA smakuje lepiej niż ta przygotowana z użyciem wody kranowej, zaś jej aromat staje się dużo głębszy.

Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, zaś przełom wiosny i lata jest doskonałą porą na ponowne odkrycie feerii barw, smaków oraz zapachów warzyw sezonowych, kluczowych składników późnowiosennego menu, z których można przyrządzić smakowite dania. Sezon na zdrowe i kolorowe jarzyny, bogate w witaminy i składniki mineralne, zachęca do włączenia ich do codziennej diety. Szparagi, szpinak, świeża botwinka, kalafior czy ogórki idealnie nadają się na ciepłe i chłodzące zupy.

Zupy warzywne na nowo

Marka BRITA przedstawia przepisy na pyszne i zdrowe zupy w nowoczesnej odsłonie. Podczas ich przygotowania przydadzą się warzywa sezonowe oraz te dostępne w sprzedaży przez cały rok.

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem – przepis Grzegorza Łapanowskiego

chłodnik z botwinkiSkładniki:

  • 4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka filtrowanej wody BRITA
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 burak
  • 1 ogórek
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • rukiew wodna
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Opłucz i osusz botwinkę, posiekaj drobno. Umyj, obierz i zetrzyj buraka na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę i ogórka posiekaj w drobną kostkę. Buraki i botwinkę połącz z kefirem lub maślanką oraz filtrowaną wodą, dodaj przepuszczone przez praskę czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem chłódź w lodówce przez około dwie godziny. Udekoruj rukwią wodną, rzodkiewką i ogórkiem.

Zupa marchwiowa z nutą limonki

krem z marchwiSkładniki:

  • 700 g marchwi
  • 1 mała cebula
  • sok wyciśnięty z 3 limonek
  • 1 cm imbiru (drobno startego)
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 500 ml filtrowanej wody BRITA
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz – do smaku
  • świeża kolendra lub kiełki – do dekoracji

Przygotowanie:

Obierz marchewki i cebulę i pokrój je cienko. Podsmaż warzywa przez chwilę na dużym ogniu, na oliwie z oliwek.  Zmniejsz ogień i zalej warzywa sokiem z limonek. Dodaj starty imbir i pozostaw na ogniu. Gotuj przez 15-20 minut. Wymieszaj dokładnie, przepuść mieszankę przez sito. Dodaj 250-500 ml wody filtrowanej BRITA, w zależności od tego, jaką gęstość zupy chcesz uzyskać. Gotuj jeszcze kilka minut, dopraw solą, pieprzem. Serwuj zupę udekorowaną świeżą kolendrą lub kiełkami oraz kleksem śmietany.

Karaibska zupa ziołowa

zupa karaibskaSkładniki:

  • 500 g szpinaku
  • ½ ząbka drobno posiekanego czosnku
  • 375 g okry lub jarmużu
  • 500 ml filtrowanej wody BRITA
  • 2 szalotki
  • 125 g krewetek
  • 1 łyżka stołowa pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka stołowa skórki pomarańczowej
  • suszony tymianek, sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Podduś wszystkie składniki (poza szpinakiem i krewetkami) pod przykryciem, w dużym garnku, na małym ogniu, przez około godzinę. Dodaj szpinak około 10 minut przed zakończeniem duszenia. Wymieszaj zupę. Pokrój krewetki i dodaj je do garnka, gotuj jeszcze przez 3 minuty. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku, podawaj tuż po przyrządzeniu.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF