Placki ziemniaczane to tradycyjne i proste danie, znane w każdym polskim domu. Najlepiej smakują te przyrządzone samodzielnie, są pyszne i chrupiące. Ich głównym składnikiem są ziemniaki – wbrew pozorom niezwykle wartościowe i niskokaloryczne. Zawierają dużo witaminy C, która pomaga przetrwać trudny czas wiosennego przesilenia. Dziś proponujemy placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi w duecie z kremowym sosem serowo-cebulowym.

Aby przygotować sos o wyjątkowo aksamitnej i kremowej konsystencji, najlepiej sięgnąć po serek topiony. – Serki topione są nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek, ale również sprawdzą się jako komponent zup i sosów. Tak przyrządzony sos będzie gęsty i aksamitny, a potrawa nabierze intensywnego smaku.­ Dodatkową zaletą jest to, że jego przygotowanie zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Co jest niezwykle istotne, gdy chcemy zjeść coś smacznego, ale bez spędzania wielu godzin w kuchni. – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Tradycyjny przepis na placki wzbogaciliśmy o zioła prowansalskie i świeżą natkę pietruszki oraz koperek. Zaś cebula została użyta dopiero jako składnik sosu, dzięki czemu zyskał on wyjątkowy aromat i smak.

Po polaniu placków sosem można posypać je pysznym, świeżym szczypiorkiem.

Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

Wiosenne_placki_ziemniaczane_z_sosem_serowo_-_cebulowym_fot.MSM Mońki (1)Składniki na placki:

–  1 kg ziemniaków

–  2 jajka

–  3 łyżki mąki

–  ½ pęczka natki pietruszki

–  ½ pęczka koperku

–  1 łyżeczka ziół prowansalskich

–  sól, pieprz do smaku

–  olej do smażenia

Składniki na sos:

– 2 średnie cebule

– 2 łyżki oleju

–  ¼ szklanki wody

– 300 g serka topionego kremowego  MSM Mońki

–  pieprz czarny do smaku

–  ½ pęczka szczypiorku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać  podgrzewając.

Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.

Smacznego!

Więcej informacji: www.msm-monki.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF