Jest jednym z najszlachetniejszych odmian drobiu. Na naszych stołach gości jednak rzadziej niż tradycyjny kurczak. A szkoda, bo już w staropolskiej tradycji kulinarnej kaczka była ceniona za wyjątkowy smak. Pomysły na Kaczkę Barbarie w lekkich wiosennych sałatkach podpowiada Grupa Drosed.

Kaczka_Barbarie_DrosedNasze babcie szczególnie zachwycały się faktem, że jej mięso jest jednocześnie wykwintne i łatwe w przygotowaniu. Jednak to nie wszystkie jej zalety. Kacze mięso ma wysoką wartość biologiczną. Jest nie tylko źródłem pełnowartościowego biała, ale dostarcza też organizmowi innych cennych składników odżywczych: fosforu, żelaza oraz potasu i witamin z grupy B.

W wiosennej diecie, spośród wielu odmian i gatunków tego szlachetnego drobiu warto sięgnąć zwłaszcza po Kaczkę Barbarie. Ta odmiana kaczki Grupy Drosed, jest bardziej mięsna a przy tym mniej otłuszczona niż inne kaczki dlatego sprawdzi się jako baza dietetycznych i niskokalorycznych potraw. Ma też lepsze umięśnienie. Zawiera więc więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jest dostępna w sklepach w postaci całej tuszki oraz elementów. Tuszka w cenie ok. 13,60 zł / 1 kg, pierś: 37 zł / 1 kg.

Grupa Drosed poleca Kaczkę Barbarie w wiosennych sałatkach:

Sałata z pieczoną piersią kaczki

Składniki:

  • ½ piersi pieczonej Kaczki Barbarie od Grupy Drosed
  • 2 garści mieszanki sałat
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • 8 oliwek
  • 4 grzanki
  • 2 pomidory

Przyrządzanie:

Do sałaty dodajemy oliwki i suszone pomidory oraz ulubiony sos. Całość mieszamy. Układamy sałatę na półmisku.

Kroimy pierś kaczą ukośnie na plastry i układamy pomiędzy liśćmi sałaty. Przygotowujemy grzanki. Na każdą z nich kładziemy obrane ze skórki i posiekane pomidory, skropione sosem do sałaty.

Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Sałatka z mieszanki sałat, świeżych kiełków i kaczki

Składniki

  • ½ pieczonej Kaczki Barbarie od Grupy Drosed
  • mieszanka sałat
  • mieszanka kiełków
  • 1 ogórek
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa
  • sok z cytryny

Przyrządzanie:

Mięso kroimy w słupki. Sałatę i zioła myjemy. Ogórek kroimy na cienkie plasterki, pomidory w ósemki. Liście bazylii przedzieramy. Z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru robimy sos.

Sałaty, ogórek, pomidor, bazylię i tymianek wrzucamy do miski. Doprawiamy sosem i mieszamy. Dokładamy mięso oraz połowę kiełków i mieszamy raz jeszcze. Całość przekładamy na półmisek lub miskę. Po wierzchu posypujemy pozostałymi kiełkami. Podajemy lekko schłodzoną.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF