Produkcja wina ma długą tradycję. O jego smakach i aromatach można rozprawiać w nieskończoność. Jeśli chcesz, aby świat win nie skrywał przed Tobą żadnych tajemnic, warto sięgnąć po dobrą lekturę. Empik, oprócz ciekawych propozycji książek o tematyce kiperskiej i sommalierskiej, przygotował także kolekcję gadżetów „Winnym szlakiem”, która pozwoli poznać i z sukcesem poprowadzić ceremonie z udziałem starożytnego „napoju bogów”.

Winnym szlakiem

W rozpowszechnieniu winorośli w basenie Morza Śródziemnego dużą rolę odegrali Fenicjanie. Jej uprawy od dawna były obecne w Winnym szlakiem 3krajach Północnej Afryki, a szczególnie w Syrii i Palestynie. W okresie starożytnym kult wina rozwinął się najpierw w Grecji, z której narodowy napój bogów przywędrował do starożytnego Rzymu, by stamtąd rozpowszechnić się w krajach bałkańskich oraz w Hiszpanii i w Niemczech.

W Polsce historia wytwarzania wina sięga początków chrześcijaństwa. Za prekursorów winiarstwa na naszych ziemiach uważa się cystersów i benedyktynów. Mieszczanie zaczęli zajmować się produkcją wina dopiero w XIV wieku. Wtedy właśnie rozpoczął się okres największego rozpowszechnienia upraw winorośli w Polsce. W latach 30-tych XX wieku piękne winnice rozciągały się w okolicach Zielonej Góry. Właśnie wtedy w winiarni Gremplera produkowano około 800 tys. butelek rocznie, a zielonogórskie wino zdobywało liczne nagrody na międzynarodowych wystawach i konkursach.

Obecnie w Polsce znajduje się ponad 400 winnic, które są zlokalizowane głównie na Dolnym Śląsku, w Wielkopolsce, na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej, w Małopolsce oraz na Podkarpaciu. W klasyfikacji upraw winorośli Polska, podobnie jak Czechy czy Niemcy i Austria, zaliczona została do strefy „A”, czyli najchłodniejszej.

Jak profesjonalnie podawać wino

Pamiętajmy, że żadne wino nie może dobrze smakować, jeśli podamy je w temperaturze pokojowej, czyli powyżej 20 °C. Cięższe wina słodkie, na przykład madera i tokaj, serwujemy w temperaturze 8-12°C, a lekkie aromatyczne białe wina, takie jak soave czy riesling, najlepiej smakują schłodzone do 8-10°C. Inaczej z wianami czerwonymi – średniej budowy, takie jak burgundy i chianti, serwujemy tylko lekko schłodzone, do temperatury 17-18°C.

Generalna zasada jest prosta. Im wino lżejsze, młodsze i bardziej owocowe, tym temperatura jego serwowania powinna być niższa. Wina białe i większość win musujących także wymagają większego schłodzenia, w przeciwieństwie do bogatych, dojrzałych win czerwonych, które podajemy najcieplejsze, ale nigdy powyżej 18°C.

Co ciekawe zasada, że wino im starsze, tym lepsze dotyczy tylko bardzo niewielkiej grupy win czerwonych i jeszcze mniejszej białych. Zdecydowana większość dostępnych win smakuje lepiej za młodu, a aż 85% z nich przeznaczonych jest do spożycia w okresie do roku od daty produkcji. Po dwóch latach tracą one wszelkie zalety i świeżość.

Z myślą o doświadczonych znawcach tematu, jak również tych, którzy dopiero rozwijają swoje kiperskie zainteresowania Empik przygotował kolekcję „Winnym szlakiem”. Znajdziemy w niej szeroką gamę akcesoriów, które są nieodłącznym elementem rytuału serwowania i degustacji win. Wśród elementów kolekcji są między innymi: obcinacze do folii, pozwalające łatwo usunąć zabezpieczenie korka, wysokiej jakości otwieracze i korkociągi, a także korki próżniowe, pozwalające zachować smak otwartych win na dłużej, czy estetyczne coolery.

Kolekcja „Winnym szlakiem” obejmie także: cyfrowe termometry do wina, różnorodne nalewaki, wysokiej jakości grawerowane kieliszki oraz – jako uzupełnienie – eleganckie zestawy noży do serów.

Dla koneserów wina Empik przygotował również 4-częściowe zestawy kipera składające się z: korkociągu, kołnierza, termometru oraz korka, a także niezbędniki profesjonalnego sommeliera, w których znajdziemy stojak na 6 butelek, korek próżniowy, klasyczny korkociąg i obcinak do folii.

W jesiennej kolekcji Empiku „Winnym szlakiem” dominują proste i eleganckie formy oraz naturalne tworzywa.

Kolekcja będzie dostępna we wszystkich salonach Empik i na Empik.com już od września br.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF