W staropolskim wigilijnym menu królowały potrawy z mąki, kaszy, warzyw, owoców i grzybów. Dania rybne, uznawane za podstawę postnej bożonarodzeniowej kuchni, pojawiły się w polskich domach znacznie później. Przez lata podstawą wigilijnej wieczerzy były więc kluski, ziemniaki, kapusta i owocowe kompoty. Jednym z najpopularniejszych świątecznych specjałów, którego tradycje sięgają XVII wieku są łazanki. Jednak często, w przedświątecznej bieganinie, brakuje nam czasu na ich samodzielne, staranne przygotowanie. Warto wówczas sięgnąć po wysokiej jakości łazanki z pięciojajecznej , żółtej linii Abak, powstałe na bazie tradycyjnych, domowych receptur.

 

Pierwsze łazanki pojawiły się na wigilijnych stołach mieszkańców Mazowsza, Podlasia i Opolszczyzny. Z czasem dołączyły do bożonarodzeniowego menu w pozostałych regionach Polski. To jedyny taki specjał, który stanowi podstawę kilku świątecznych dań. Dodaje się je bowiem i do zupy grzybowej  i do tradycyjnej zupy rybnej. Są podawane w towarzystwie kapusty i grzybów oraz z makiem
i bakaliami w uwielbianym przez najmłodszych świątecznym deserze. Niektóre gospodynie serwują je także w zupie z suszonych owoców. Zgodnie z tradycją, każdemu wigilijnemu daniu przypisane było specjalne znaczenie – mak oznaczał obfitość, płodność i powodzenie, grzyby miały ułatwiać kontakt ze zmarłymi, a kapusta symbolizowała proces budzenia się przyrody po zimie.

 

Dla wszystkich, którzy w natłoku świątecznych obowiązków, nie mają czasu na samodzielne przyrządzanie łazanek, idealnym rozwiązaniem będą te z pięciojajecznej, żółtej linii Abak. Przygotowane na bazie tradycyjnych receptur z polskiej pszenicy, smakiem przypominają te wyrabiane w domowym zaciszu. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do świątecznych zup oraz jako podstawa tradycyjnych, wigilijnych dań – łazanek z kapustą i grzybami czy klusek z makiem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF